Τα Τραγούδια Που Γύρισαν Από Τα Μπάζα

Τα ακόλουθα τραγουδάκια δεν είναι για τα μπάζα, είναι από τα μπάζα - δηλαδή, από σχόλια στο Buzz (τα περισσότερα). Κανένα τους δεν ήταν προμελετημένο, καρφωτό και δουλεμένο. Προέκυψαν στη ροή της κουβέντας απροσχεδίαστα. Κάθισα χθες και τα συγκέντρωσα να τα ξαναθυμηθώ. 

Σχεδόν όλα γράφτηκαν μέσα σε 10 - 20 λεπτά κι η αλήθεια είναι ότι πολύ το απόλαυσα όταν τα σκάρωνα! Κάποια είναι περισσότερο, κάποια λιγότερο επιτυχημένα, πάντως όλα τους υπήρξαν προϊόν κεφιού. Είναι ίσως λίγο δύσκολο να τα κατανοήσει κάποιος έτσι ξεκάρφωτα, θα πρέπει να παρακολουθήσει ολόκληρη την κουβέντα που τα γέννησε. Ηθικοί αυτουργοί, φυσικά, είναι οι συνήθεις ύποπτοι του Buzz, με τις παρατηρήσεις τους, τις ενστάσεις τους, τα σχόλιά τους - θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για ένα στιχουργικό όργιο, έναν πνευματικό οργασμό, μια καλλιτεχνική συνουσία. Αν συνάγεται κάποιο μήνυμα, είναι η ανάγκη για πολλή μουσική, πολλά τραγούδια, παράταιρα και ετερόκλητα, από τα πιο ψαγμένα ως τα πιο ξεφωνημένα λαϊκά (με έμφαση στα δεύτερα):

Αγάπησα Αριστερό
Τι είν' αυτό που το λένε Αριστερά; Το πρωτότυπο εδώ (Έφη Σαρρή).

Είμαι Πολύ Σπουδαίος
Κύριε Τσαγκαρουσιάνο, κατέβα λίγο απ' το καλάμι σου. Το πρωτότυπο εδώ (Θέμης Ανδρεάδης).

Εμπρός Της Γης Οι Παντρεμένοι
Overdose μικροαστισμού. Το πρωτότυπο εδώ (Ιωσήφ Στάλιν).

Ένα Το Ματσακόνι
Η αυθεντική ελληνικότητα που ξεπροβάλλει μέσα από ένα τυπικό αυθαίρετο, καθώς και μέσα από τα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη - που χωρίς αυτόν δε θα ξέραμε ούτε κατά πού πέφτει το Αιγαίο. Το πρωτότυπο εδώ (Γρηγόρης Μπιθικώτσης).

Καληνύχτα, Γιώργο
Ακούστε τώγα την ιστογία του Γιώγου, ενός νεαγού πγίγκηπα της Ελλάδας, απόγονου του Ανδγέα του Σοσιαλιστή, που πίστεψε πως θ' αλλάξει τη χώγα. Αλλά πικγές οι βουλές του Αλλάχ και σκοτεινές οι ψυχές των αγογών... Το πρωτότυπο εδώ (Αλίκη Καγιαλόγλου).

Καληνύχτα, Ντόρα
Ακούστε τώγα την ιστογία της Ντόγας, μιας φιλελεύθεγης πγιγκήπισσας της Ευγυτανίας, απόγονης του Κώστα του Ψηλού, που πίστευε ότι μπογεί να αλλάξει το κόμμα. Αλλά πικγές οι βουλές του Αλλάχ και σκοτεινές οι ψυχές της οικογένειας Σαμαγά... Το πρωτότυπο εδώ (Αλίκη Καγιαλόγλου).

Καλύτερα Ελεύθερη
... παρά νεοφιλελεύθερη. Το πρωτότυπο εδώ (Θέλξη).

Κόμματα, Κόμματα
Πόσο φιλόχριστος είναι ο ελληνικός Στρατός και με ποιο δικαίωμα μπορούμε πια να προσευχώμεθα "υπέρ του κατά ξηράν, θάλασσαν και αέρα φιλοχρίστου ημών Στρατού"; Για πείτε μας, Εξοχώτατε Υπουργέ Εθνικής Αμύνης; Το πρωτότυπο εδώ (Νίκος Ξυλούρης).

Κρίση
Ο τίτλος τα λέει όλα. Το πρωτότυπο εδώ (Νίκος Μακρόπουλος).

Λαέ Της Συμπρωτεύουσας
Σήκωσε πια παντιέρα, με τον Γκιουλέκα δήμαρχο δε βλέπεις άσπρη μέρα. Το πρωτότυπο εδώ (Σπύρος Σακκάς).

Μικρό Ζεϊμπέκικο Για Τη Ροδιά
Το αιματηρό χρονικό της σφαγής εργολάβων από τη Ροδιά. Το πρωτότυπο εδώ κι εδώ (Διονύσης Σαββόπουλος).

Να 'Τανε Το '81
Πραγματικό γεγονός: στην πρώτη γιορτή του Κιλελέρ αμέσως μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το '81, ένας κουλουρτζής είχε στήσει τον πάγκο του. Πουλούσε αυτά τα κλασικά σουσαμένια κουλούρια, όχι στρόγγυλα αλλά μακρόστενα, σαν μπαγκέτες. Ο τόπος δονείτο από το σύνθημα των ημερών, "Εδώ και τώρα, Αλλαγή!" κι ο κουλουρτζής σιγοντάριζε: "Αλλαγή, Αλλαγή, από στρόγγυλο μακρύ!"
Το πρωτότυπο εδώ (Προσοχή: Γιώργος Νταλάρας! Η ακρόαση είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη!)

Νοσταλγός Των Λαϊκών
Το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά, όμως τα κόκαλα του Αντρέα θα τρίζουν με τις μουσικές προτιμήσεις του γιου του. Το πρωτότυπο εδώ (Γιάννης Γιοκαρίνης).

Ξεφτυλίζοντας Απόψε Τ' Όνομά Μου
Ανεκπεραίωτος, ανεκπεραίωτος θα είμαι εγώ για σένα. Το πρωτότυπο εδώ (Τόλης Βοσκόπουλος).

Ο ΣΥΡΙΖΑ Δε Ζει
Ριζοσπαστικοί κι ανανεωτικοί, Αλαβάνος και Κουβέλης, μπηχτές του Κύρκου, υποκριτικά λόγια για τον Μ. Παπαγιαννάκη που μόλις είχε πεθάνει κι άλλα τέτοια φολκλορικά. Το πρωτότυπο εδώ (Γιώργος Μητσάκης).

Οι Νεοδημοκράτες Άνθρωποι
Λίγη ποίηση για ν' ανέβει το επίπεδο. Το πρωτότυπο εδώ (T. S. Eliot).

Οι Ωραίοι Έχουν Χρέη
Τα πληρώνουνε στο Buzz. Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει. Το πρωτότυπο εδώ (Χρήστος Δάντης).

Ουράνιο Ζωής
Σε κάθε Έλληνα αντιστοιχούν $ 96.000.000.000 (δισεκατομμύρια, όχι εκατομμύρια), όμως τα τρώει όλα αυτός ο κερατάς, ο Soros. Το πρωτότυπο εδώ (Notis Sfakianakis).

Παίρνω Έναν Δήμαρχο
"Η αστραπή κι η θύελλα", παρατηρούσε ο Νίτσε, "είναι δυνάμεις ατίθασες, ελεύθερες. Αγνή Βούληση πέραν του καλού και του κακού, χωρίς τη σύγχυση της ηθικής και της διάνοιας". Παραδόξως, η περιγραφή ισχύει τέλεια και για τους Δημάρχους της ελληνικής επαρχίας. Το πρωτότυπο εδώ (Κώστας Μακεδόνας).

Παλαιοκώστας Ι (Σαν Βγω Απ' Αυτή Τη Φυλακή)
Ο Παλαιοκώστας δραπετεύει από τον Κορυδαλλό με ελικόπτερο και Παπαληγούρα Υπουργό Δικαιοσύνης. Το πρωτότυπο εδώ (Διονύσης Σαββόπουλος)

Παλαιοκώστας ΙΙ (Σαν Ξαναβγώ Απ' Αυτή Τη Φυλακή)
Ο Παλαιοκώστας βαδίζει στο δρόμο που χάραξε ο Παλαιοκώστας, με Δένδια Υπουργό Δικαιοσύνης. Καταντάει ρουτίνα πια. Το πρωτότυπο εδώ (Notis Sfakianakis)

Πέντε Χρόνια Δικασμένος
Στιχουργικός ευπρεπισμός των τραγουδιών. Το πρωτότυπο εδώ (Άννα Βίσσυ).

Ριζοσπαστικό Ζεϊμπέκικο Για Τον Νώντα
Κορκονέας & Κοεμτζής: ομοιότητες και διαφορές, με αφορμή το διαβόητο διήγημα που δημοσιεύτηκε στον Ριζοσπάστη. Το πρωτότυπο εδώ κι εδώ (Διονύσης Σαββόπουλος).

Σομαλός Πειρατής Ι
Κόντρα Αριστερών & Δεξιών με θέμα τους πειρατές της Σομαλίας. Το πρωτότυπο εδώ (Προσοχή: Βασίλης Παπακωνσταντίνου! Η ακρόαση είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη!)

Σομαλός Πειρατής ΙΙ
Μιλάμε για άγρια κόντρα. Το πρωτότυπο εδώ (Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας).

Σομαλός Πειρατής ΙΙΙ
Τρία ολόκληρα πειρατικά τραγούδια απαιτήθηκαν μέχρι να κάμψω την αντίσταση των Αριστερών. Το πρωτότυπο εδώ (Διονύσης Σαββόπουλος).

Σπουδή Σε Μανδραβέλη
Λίγη ακόμα ποίηση για ν' ανέβει κι άλλο το επίπεδο.

Σφύριξέ Μου Ό,τι Ξέρεις, Ταξιτζή
Ταξιτζήδες-λιακόπουλοι, που γνωρίζουν και διαδίδουν απόρρητη γνώση και μικρά γαλάζια μυστικά. Το πρωτότυπο εδώ (Στράτος Διονυσίου).

Τα Άτιμα Λαμόγια Τα Μεγάλα
Ελλάδα Ελλάδα, μάνα του Τοτού. Το πρωτότυπο εδώ (Νίκος Δημητράτος).

Τα Αυτονόητα
Και ο Σημίτης έχει ψυχή (σίγουρα;). Το πρωτότυπο εδώ (Νατάσσα Θεοδωρίδου).

Ταξίδεψα Κάποια Βραδιά
Μου λείπουν κάποιοι παλιοί σχολιαστές από το Buzz, π.χ. αυτοί που το όνομά τους αρχίζει από Sraosha. Το πρωτότυπο εδώ (Βασίλης Λέκκας).

Τι Να Τα Κάνω Τα Βραβεία Σας
Χριστιανόπουλος φτύνει Γερουλάνο. Το πρωτότυπο εδώ (Διονύσης Σαββόπουλος).

Το Μέσο Είναι Το Μήνυμα
Η πραγματικότητα είναι μια ψευδαίσθηση που οφείλεται στην έλλειψη τηλεόρασης. Το πρωτότυπο εδώ (Βασίλης Νικολαΐδης).

Φέρτε Μου Τ' Αναδρομικά
Ένα τραγούδι-κόλαφος στην αναλγησία της κυβέρνησης, που περικόπτει συντάξεις κι οδηγεί στην απόλυτη εξαθλίωση τους ηλικιωμένους της χώρας. Το πρωτότυπο εδώ (Γρηγόρης Μπιθικώτσης).

Αυτά, πάνω-κάτω. Υπάρχουν πολλά σκόρπια στιχάκια εδώ κι εκεί, όπως το Καμποτάζ, το Μακάρι, Μπουτάρη, οι Κλιματισμένοι, το Φτηνό Υδρογόνο, το You Give Blog A Bad Name, τα Τοξικά Ομόλογα κ.α., όμως είναι απλώς λίγες γραμμές. Όλο και κάποιο άλλο τραγουδάκι θα μου 'χει διαφύγει. Ελπίζω να διασκεδάσατε.

7 σχόλια:

  1. Μετά τους απαραίτητους τεμενάδες, σκέφτομαι και λέω: σαν αποχαιρετισμός (ξανά) στο διαδίκτυο, μου κάνει αυτό το κλείσιμο λογαριασμών. Και ξανασκέφτομαι, ότι αν έχω δίκιο εγώ τώρα, και αν έχεις δίκιο εσύ στο προηγούμενο περί θανάτου, σημαίνει πως κι εσύ ξέρεις ότι ο αποχαιρετισμός θα είναι (και πάλι) προσωρινός. (ή, θα μας μείνει εμάς η ελπίδα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσα έχω ακούσει (τα άλλα θα τα ακούσω σε λίγο) είναι εξαιρετικά. Η λεπτή τέχνη της παρωδίας αξίζει πολλά.

    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δε χρειάζονται τεμενάδες, παιδιά, αν απλώς το διασκεδάσατε, είμαι ικανοποιημένος.

    Κοίτα, κ. Δύτη, αισθάνομαι ότι το μπλογκ φτάνει στο τέλος του. Πάνω-κάτω, ό,τι είχα να πω, το είπα. Απ' τον Σεπτέμβρη και μετά θα γίνει ενημερωτικό μπλογκ, δηλ. θα μετατραπεί σε Portal Ενημέρωσης Ηλία για φίλους, γνωστούς και συγγενείς (πρώτα ο Θεός).
    Ε, τι να κάνουμε, όλα κάποτε τελειώνουν και πεθαίνουν (πλην του Μητσοτάκη, φυσικά). Αυτά όμως ας τα πούμε καλύτερα από κοντά μετά τον Δεκαπενταύγουστο, να έχουμε και τη χάρη της Παναγίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι από εδώ τεμενάδες.

    Και σταματήστε να νοσταλείτε τα παλιά... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εδώ που τα λέμε, από τότε που βγήκε το ΠΑΣΟΚ, το Buzz έχει γεμίσει από μη-ερωτεύσιμους σχολιαστές (τυχαίο; δε νομίζω). Γίνεται όλο και πιο κουραστικά αντιερωτικό.

    Ελπίζω να το έπιασες το υπονοούμενο (ότι είσαι ερωτεύσιμος σχολιαστής)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος13/8/10

    Να σε πω... αυτές τις τάσεις φυγής δεν μπορείς ρε παιδάκι μου να τις .. εξωτερικεύσεις αλλιώς?
    Πρέπει να κλείνεις το blog?
    Τι θα πει δεν έχει ερωτεύσιμους σχολιαστές?
    ...

    Έλα τώρα, με ξέρεις από παλιά... Sad ...

    υ.γ. έχε λίγο πίστη (σε ποιον το λέω... χα!) ο έρωτας θα επιστρέψει στα blogs ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όχι, δε θα το κλείσω. Απλώς υποθέτω ότι θα γράφω στη χάση και στη φέξη πλέον, ό,τι είχα να πω το είπα. Εξαντλήθηκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αδερφέ, δεν ξέρω τούτο το φεγγάρι
Στης καρδιάς της άδειας τη φυρονεριά
Πούθε τάχει φέρει, πούθε τάχει πάρει
Φωτεινά στην άμμο, χνάρια σαν κεριά.