Πλατωνισμός Και Μπεπεγκριλλοϊσμός

Διαβάζω το The Black Swan του Nassim Nicholas Taleb (έχει μεταφραστεί στα ελληνικά;), το οποίο νομίζω πως έχει ήδη αρχίσει να παίρνει διαστάσεις κλασικού, βρίσκω συνέχεια αναφορές στις ιδέες του, ολοένα και περισσότερες. Κάτι άλλο όμως μου κάνει εντύπωση: ο Taleb γράφει όπως κι εγώ! Έχουμε το ίδιο στιλ• ένα προβοκατόρικο, λαϊκίστικο, μπεπεγκριλλοϊκό ύφος γραψίματος, αναμιγνύοντας συνεχώς το σοβαρό με το χιουμοριστικό, παραθέτοντας τα πιο ετερόκλητα παραδείγματα, κυνηγώντας τον ηχηρό τίτλο και μη χάνοντας ευκαιρία για σαρκασμό όλων όσων αντιπαθούμε. Τον νιώθω!

Έπαθα πλάκα όμως όταν είδα ότι έχουμε γράψει και (περίπου) την ίδια έκφραση! Παραθέτω από τη σελίδα 83 (αγγλική έκδοση του 2010, Penguin Books):


I kept reading in various texts that the cortex is where animals do their ‘thinking’, and that the creatures with the largest cortex have the highest intelligence – we humans have the largest cortex, followed by bank executives, dolphins, and our cousins the apes 


Μόλις το διάβασα, κατάλαβα αμέσως σε ποια φάση ήταν όταν το έγραφε. Πριν περίπου τρία χρόνια, είχα γράψει κι εγώ σ’ αυτό το κείμενο:


... το αντίστοιχο αυτού του συστήματος στην τεχνολογία της Φύσης είναι ο εγκεφαλικός νεοφλοιός. Αν και υφίσταται στοιχειωδώς σε όλα τα θηλαστικά (πλην του Γεράσιμου Γιακουμάτου, φυσικά) κ.λπ. 


Περίπου η ίδια έκφραση! Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό μας είναι ότι κι οι δυο φιλοσοφούμε με βάση τις εμπειρίες μας, διαβάζουμε διάφορους στοχαστές να δούμε ποιοι έχουν κινηθεί σε παρόμοιες γραμμές με μας, το παίζουμε ερασιτέχνες φιλόσοφοι, όπως επίσης ότι κι οι δυο καταλήξαμε πως η ρίζα του κακού ανάγεται τελικά στον Πλάτωνα. Τα προβλήματα που δημιούργησαν οι ιδέες αυτού του ανθρώπου συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να καταδυναστεύουν όλους. Ο ορισμός του πλατωνισμού (platonicity) που δίνει ο Taleb, στην εισαγωγή του βιβλίου, είναι: Our tendency to mistake the map for the territory, to focus on pure and well-defined “forms” … With these ideas and crisp constructs inhabit our minds, we privilege them over other less elegant objects, those with messier and less tractable structures. Platonicity is what makes us think that we understand more than we actually do

Κάτι που θα μπορούσα να είχα γράψει κι εγώ. Ο δικός μου ορισμός θα πήγαινε κάπως σαν: πλατωνισμός είναι η αυθαίρετη αξίωση πως πίσω από το χάος των φαινομένων υπάρχει μια θεμελιώδης θεωρητική οντότητα, την οποία αν κανείς συλλάβει, θα εξηγήσει κατόπιν όλη τη φαινομενική πολυπλοκότητα. Στην επιστήμη, πλατωνισμός είναι η πεποίθηση πως η έρευνα μπορεί να γίνει πάνω σε αφηρημένα μοντέλα, που θεωρητικοποιούν το υπό μελέτη αντικείμενο, το παίρνουν από τους πραγματικούς ανθρώπους στον πραγματικό κόσμο και το εισάγουν σε άνετο περιβάλλον γραφείου. Δηλαδή, μην αφήνεις τα ενοχλητικά εμπειρικά δεδομένα να σου χαλάσουν τις τόσο όμορφες θεωρίες αφού, στο δρόμο που χάραξε ο Πλάτωνας, εσύ έχεις ήδη συλλάβει την Ιδέα.

Ή με δυο λόγια, ένας ακόμα πιο συνοπτικός ορισμός: πλατωνισμός είναι να κάνεις επιστήμη από την ησυχία του γραφείου σου, με τον καφέ και το κλιματιστικό σου. Χαίρομαι όταν διαπιστώνω ότι αυτά που βλέπω εγώ τα βλέπουν κι άλλοι, ότι δεν είμαι μόνος.

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος1/3/13

    Βάλε λίγο νερό στο κρασάκι ... ο ταλαίπωρος Κάντ στην Κριτική του καθαρού λόγου .. καταλήγει στο πλατωνικό συμπέρασμα της ύπαρξης συνθετικών κρίσεων a priori .... μην είσαι ενθουσιώδης με τις ανακαλύψεις σου ... προτιμήσεις σου .... δες τι έπαθες με την Αλ Σαλέχ και παραδειγματίσου ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος1/3/13

    https://www.youtube.com/watch?v=zEl6kKX5bLA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπα, Ηλία μου, μην ακούς τους ανώνυμους. Πίνε το κρασάκι σου ανέρωτο, ενθουσιάζου με τις ανακαλύψεις σου, και προς θεού μην παραδειγματίζεσαι από κανέναν - πολύ λιγότερο από τον εαυτό σου.

    Είχα καιρό να σε διαβάσω και σε πεθύμησα. Πολύ ωραίο το Χαμπέμους Ντάτα, θα διαβάσω και τα προηγούμενα τώρα κατ' ανάστροφο χρονολογική σειρά.

    Απροπό, ντάτα λέει η μικρανεψιά μου τη γάτα. Σύμπτωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος4/3/13

    Αόρατη Μελάνη μου ..... Αλ Σαλέχ και ξερό ψωμί ... SAVE KARETA KARRA AND PASOK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος10/3/13

    πολύ ωραίος είναι ο Τάλεμπ, το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει στα Ελληνικά, κάπου το πήρε το μάτι μου, το είχα διαβάσει στα Αγγλικά πριν κάνα χρόνο περίπου.
    Θα πρέπει να το διαβάσουν όλοι, ειδικά αυτοί που παίρνουν τις αναλύσεις και τις προβλέψεις του κάθε τσαρλατάνου οικονομολόγου σαν ευαγγέλιο.
    Τριγύριζε στο μυαλό μου τελευταία με αφορμή αυτό το θέμα που προέκυψε με τους πολλαπλασιαστές της τρόικας και αν και κατα ποσο υπολογίστηκαν λάθος και μπλα μπλα, και έπεσα πάνω στο δικό σου κείμενο, ωραία σύμπτωση.
    το στυλ γραφής σου τώρα που το σκέφτομαι μοιάζει όντως .
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό σκέφτομαι κι εγώ τον τελευταίο καιρό, το λάθος με τους πολλαπλασιαστές και το ευρύτερο πλαίσιο με το οποίο νομιμοποιείται αυτή η πολιτική, η βασισμένη σε θεωρητικά μοντέλα (που πάντα αποτυγχάνουν στην πράξη). Συμφωνώ, το βιβλίο του Taleb είναι κάτι που πρέπει να διαβαστεί.

      Διαγραφή

Αδερφέ, δεν ξέρω τούτο το φεγγάρι
Στης καρδιάς της άδειας τη φυρονεριά
Πούθε τάχει φέρει, πούθε τάχει πάρει
Φωτεινά στην άμμο, χνάρια σαν κεριά.