Μετά από πολλές εκατοντάδες χρόνια στο μέλλον, οι ιστορικοί θα χαρακτηρίζουν την εποχή μας ως: «Τα Χρόνια Της Επιβεβλημένης Ευτυχίας». Θα μελετήσουν εκατομμύρια φωτογραφίες του 19ου, 20ου, 21ου αιώνα και θα επισημάνουν την τάση του επιβεβλημένου χαμόγελου, του χαμόγελου κατά παραγγελία, που χαρακτηρίζει αυτές («χαμογέλα!»). Ω ναι, διότι θα έρθει στο μέλλον η στιγμή που δε θα είναι φυσιολογικό να απαθανατίζεις την καλλωπισμένη εικόνα ενός προσώπου, να χαμογελάς μόνο και μόνο για το κλικ της κάμερας. Στη μελλοντική έκδοση του Τριανταφυλλίδη, το ρήμα «χαμογελώ» δε θα έχει προστακτική – ίσως μόνο μια σημείωση που θα αναφέρει για τη λέξη «χαμογέλα!» ότι είναι όρος των οδοντογιατρών, αυστηρά επαγγελματικός.
Διότι όλοι έχουμε γραμμένο, που το λέμε πεπρωμένο, κι ο καθένας το παλεύει όπως ξέρει και μπορεί. Σε κάποια στιγμή της πάλης του, θα έρθουν κι οι μέρες που δε θα μπορεί να χαμογελάσει. Από τη στιγμή όμως που συνδεθήκαμε μ’ αυτό το πρόσωπο –φιλικά, ερωτικά, συγγενικά– τότε αποκτήσαμε και μια κάποια ευθύνη για την καλή του διάθεση. Δε δικαιούμαστε πλέον να την απαιτήσουμε, να την παραγγείλουμε («χαμογέλα!»), αλλά να τη βοηθήσουμε ν’ ανθίσει. Έστω να κάνουμε την προσπάθεια. Κι άμα δεν μπορούμε να φυτέψουμε το χαμόγελο στα χείλη του φίλου/συντρόφου/συγγενή μας, τουλάχιστον ας τον σεβαστούμε κι ας μην τον φορτώσουμε και με ενοχές επιπλέον. Κάθε «χαμογέλα!» που εκτοξεύεται στον κόσμο, είναι και μια ύπουλη απόταξη ευθυνών για την καλή διάθεση του οικείου μας προσώπου. Ή θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, ως ένα βαθμό υπεύθυνος ο καθένας για την ευτυχία του άλλου, ή θα βουλιάξουμε όλοι μαζί. Το ρήμα «χαμογελώ» δεν έχει προστακτική.
Χαμογέλα!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
συμφωνώ. πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατανοώ και επιδοκιμάζω την θέση σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσθέτω όμως:
Καμία λέξη(και καμία κλίση της) και φράση δεν είναι άκυρη, υποκριτική, χυδαία, ανώφελη κ.τ.λ.
Άκυρες κ.τ.λ. ΓΙΝΟΝΤΑΙ οι λέξεις εξαιτίας: ΑΥΤΩΝ που τις χρησιμοποιούν ή/και της ΣΤΙΓΜΗΣ στην οποία τις χρησιμοποιούν ή/και ΠΩΣ τις χρησιμοποιούν.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαμογελώ και ...άνευ προστακτικής, με το υπέροχο κείμενο, το οποίο θα παρακαλέσω να μου πιτραπεί να δημοσιεύσω, σε ένα μπλογκ μου όπου δανείζομαι μόνον όσα με αγγίζουν
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα,
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, μάλλον για τη μη-απάντηση, όμως είμαι πνιγμένος αυτές τις μέρες και δεν υπάρχει καθαρό μυαλό. IQ ραδικιού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦύρδην-Μίγδην, με τιμάει αυτό που λες, δε νομίζω ότι το αξίζω όμως. Απλές σκέψεις κάνω. Τέλος πάντων. Σε κάθε περίπτωση, οι δημοσιεύσεις σ' αυτό το μπλογκ προστατεύονται από Πολιτική Πνευματικών Δικαιωμάτων: επιτρέπεται η αναπαραγωγή ΜΟΝΟ υπό τον όρο ότι θα πιεις ένα ποτήρι στην υγειά μου.
Ενα τσιπουράκι στην υγειά σου, συνοδευόμενο με τυράκι!
ΑπάντησηΔιαγραφή(μήπως απαγορεύεται κι αυτό; τσιζζζζζ)
Elias μου, όπως ήδη θα διεπίστωσες, καμία δημοσίευση δεν έχει γίνει
ΑπάντησηΔιαγραφήεκεί χωρίς αναφορά στον χρήστη
ό,τι ωραίο, σαν τους στίχους...τις όμορφες σκέψεις... ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΕΤΑΙ"
Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Το χαμογέλαστρον
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόκειται για απαραίτητο εξάρτημα της εξάρτυσης των εξαρτημένων πολιτών του πλανήτη Πλάστη. Είναι ένα λάστιχο σε ανάλογο χρώμα με τα μαλλιά του φέροντος, φέρον ομοιόχρωμους γάντζους εκατέρωθεν, και φοριέται επιμελώς κρυπτόμενο υπό του όγκου της πλουσίας κόμης των φερόντων αυτό, λειτουργεί δε ως εξής: Γαντζώνει τα άκρα του στόματος και τανύζει αυτά έως τα ώτα, εξ ού και η έκφραση «χαμόγελο μέχρι τ' αυτιά».
Πας όστις δεν φέρει την ως άνω συσκευήν της εξαρτύσεως, συλλαμβάνεται εν τω άμα και φυλακίζεται έως ότου δεχθεί -κατόπιν ισχυράς κατηχήσεως με πολλαπλούς τρόπους- να την φοράει δια βίου.
Οι αμετανόητοι εξορίζονται.
Το χαμογέλαστρον δεν αφαιρείται ούτε εις περιπτώσεις πένθους ή άλλας ζοφεράς ψυχικάς καταστάσεις, διότι δεν αναγνωρίζονται τοιαύται καταστάσεις εκ του Συντάγματος του πλανήτου. Εις τον πλανήτην Πλάστην απαγορεύεται ο κλαυθμός και ο οδυρμός, καθώς και η απλή γκρίνια.
Προσφάτως διεγνώσθει μία τάσις αποφυγής του χαμογελάν_διαρκώς από ικανόν αριθμόν πολιτών του πλανήτου και αυτό προβληματίζει την κυβέρνησιν: Εάν εξορισθούν τόσοι πολλοί, ποιους θα εξουσιάζει;