Το Βιοτικό Βαλς

Μου είχαν διηγηθεί την ιστοριούλα σ’ ένα χωριό του ανατολικού Πηλίου όταν ήμουν πιτσιρικάς. Παραείνει όμορφη για να είναι πραγματική, όμως αυτός ακριβώς είναι κι ο ορισμός της πραγματικότητας: κάτι που υστερεί σε ομορφιά σε σχέση με τις ιστοριούλες του ανατολικού Πηλίου.

Ένα καλοκαιρινό μεσημέρι, λοιπόν, κάποιος τύπος αποφάσισε να κατεβεί στην παραλία για μια βουτιά. Φυσούσε αέρας, η θάλασσα ήταν ανήσυχη, όμως τα κύματα δε φαίνονταν πια και τόσο απειλητικά, οπότε τελικά ο τύπος βούτηξε. Με δυο απλωτές είχε ήδη φτάσει στα άπατα – όλο το ανατολικό Πήλιο είναι ουσιαστικά ένας γκρεμός που πέφτει απότομα στη θάλασσα κι οι «παραλίες» του είναι σχεδόν ευφημισμός. Ο τύπος κολυμπούσε ανέμελος, χωρίς να ξέρει όμως ότι υπήρχαν κρυφά ρεύματα κάτω από την επιφάνεια του νερού, που τον τραβούσαν μακριά από την παραλία, αργά, σταθερά και ύπουλα...

Σε κάποια στιγμή, ο τύπος κουράστηκε κι αποφάσισε να βγει έξω. Η απόσταση από την παραλία δε φαινόταν πολύ μεγάλη, λίγες απλωτές υπόθεση όλο κι όλο. Ο τύπος έκανε αυτές τις λίγες απλωτές και διαπίστωσε ότι είχε μείνει σχεδόν στάσιμος, τα κρυφά ρεύματα τον έσπρωχναν προς τα μέσα. Έκανε κι άλλες λίγες κι άλλες κι άλλες κι άλλες, όμως τελικά προόδευε λιγότερο κι από τη μνημονιακή Ελλάδα με τα μέτρα του ΓΑΠ. Ο τύπος άρχισε ν’ ανησυχεί. Τα έδωσε όλα και ξέσπασε σ’ ένα παθιασμένο κολύμπι προς την παραλία με όλες του τις δυνάμεις, μέχρι που εξαντλήθηκε εντελώς. Μάταιος κόπος. Κοίταξε την πενιχρή απόσταση που είχε διανύσει, σαν απογοητευμένος Παπακωνσταντίνου που προσπαθεί να καταλάβει γιατί τα έσοδα δεν αυξάνονται, σε πείσμα της θεωρίας. Κάπου εκεί, ο τύπος πανικοβλήθηκε.

Ξαφνικά είδε έναν φίλο του στην παραλία. Ο τύπος άρχισε να κουνάει τα χέρια και να ζητάει βοήθεια, μέχρι που ο άλλος κατάλαβε τι τρέχει. Δεν υπήρχε βάρκα ή σχοινί να του πετάξει, τίποτα που να μπορούσε να κάνει, του φώναξε μόνο δυο κουβέντες: «Αρπάξου απ’ το τρίτο κύμα». Μόνο αυτό. Ο τύπος το έκανε, τελικά κατάφερε να βγει στην παραλία και σώθηκε.

Διότι σε κάθε δύο κύματα, λέει, το τρίτο είναι μεγαλύτερο και δυνατότερο. Έτσι ισχυρίστηκε τουλάχιστον αυτός που μου διηγήθηκε την ιστορία. Άμα κολυμπήσεις παράλληλα με το τρίτο κύμα, τότε κερδίζεις «έδαφος» και προχωράς προς την παραλία. Στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα δεν έχει νόημα να κολυμπάς, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να χαλαρώσεις για να διατηρήσεις τις δυνάμεις σου, κι ας σε σπρώξουν πιο μέσα τα ρεύματα. Στο τρίτο κύμα όμως πρέπει να τα δώσεις όλα και να εκμεταλλευτείς τη δύναμή του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, κερδίζεις δύο μέτρα, χάνεις ένα, κερδίζεις δύο, χάνεις ένα, κερδίζεις δύο, χάνεις ένα, ο λογαριασμός όμως βγαίνει θετικός και προχωράς σιγά-σιγά. Είναι η μόνη τακτική που μπορεί να σε σώσει. Ακόμα και η λέξη τρικυμία, είπε αυτός που μου διηγήθηκε την ιστορία, από εκεί βγαίνει, από το τρίτο κύμα που είναι το μεγαλύτερο και δυνατότερο από τα άλλα δυο.

Η ιστοριούλα μάλλον δεν είναι αληθινή, όμως αυτό δεν την κάνει λιγότερο χρήσιμη. Πολλές φορές τη σκέφτηκα και τείνω τελικά να συμπεράνω ότι κάπως έτσι είναι η ζωή, έχει τρίτο κύμα μέσα της. Άλλη είναι η ώρα της σποράς κι άλλη η ώρα του θερισμού. Άλλη είναι η ώρα του μόχθου κι άλλη η ώρα της αδράνειας. Ορισμένες φορές είναι σοφό να δίνεις αγώνα, κάποιες άλλες είναι σοφό να αφήνεσαι και να προσπαθείς να μην προσπαθείς. Δεν ξέρω γιατί. Όταν πιάνεις τον εαυτό σου να νιώθει ότι παλεύει με γίγαντες και προσπαθεί να μετακινήσει βουνά, τότε μάλλον είσαι στα δύο πρώτα κύματα, πηγαίνεις κόντρα σε υπέρτερες δυνάμεις, κόντρα στους νόμους της ζωής. Έρχεται όμως η ευλογημένη στιγμή που ακόμα κι η πιο μικρή σου προσπάθεια δίνει καρπούς, ό,τι πιάνεις γίνεται χρυσός, εσύ ο ίδιος γίνεσαι νόμος της ζωής. Και μετά πάλι προσπαθείς να μετακινήσεις βουνά και πάλι και πάλι και πάλι... Η ζωή είναι γραμμένη σε ρυθμό τρία τέταρτα, ένα βαλς είναι η ζωή, κερδίζει αυτός που μπορεί να το χορέψει. Αρπάξου απ' το τρίτο κύμα.

Δεν είναι κρίμα
Να γίνω θύμα
Σ’ αυτό το σχήμα
Ν’ αναλωθώ;

Κάνω ένα βήμα:
Όλα είναι πρίμα
Το τρίτο κύμα
Ακολουθώ.

Ίσως το χρήμα
Μου χτίσει μνήμα
Μια παντομίμα
Είν’ η ζωή,

Κάνω ένα βήμα:
Όλα είναι πρίμα
Το τρίτο κύμα
Επενεργεί.

Κι αν στην Αθήνα
Δεν έχω σήμα
Στο ραδιοσήμα
Νεκρός σταθμός,

Κάνω ένα βήμα:
Όλα είναι πρίμα
Το τρίτο κύμα
Κρυφός ρυθμός.

Χειμέριο κλίμα
Χτικιό και φύμα
Αριάδνης νήμα
Δεν έχει πια,

Όμως κάνω ένα βήμα
Κι όλα είναι πρίμα:
Το τρίτο κύμα
Γράφει τροχιά.

13 σχόλια:

  1. Αν θυμάμαι καλά το τρίτο κύμα καβάλησε κι ο Πεταλούδας για να δραπετεύσει απ' το νησί του διαβόλου και να μην τσακιστεί στα βράχια. Κι έμεινε πίσω ο Ντάστιν Χόφμαν να καλλιεργεί λαχανικά στο νησί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο, κάτι τέτοιο πρέπει να 'κανε, το 'χα ξεχάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί έχεις την κόμη στην όψη; Για να με αρπάξει εκείνος που θα με συναντήσει.
    Γιατί είσαι πίσω φαλακρός; Γιατί αν δεν με πιάσεις από εμπρός, είναι αδύνατον να με πιάσεις από πίσω.

    (λέει ο Καιρός -η ευκαιρία δηλαδή- σε ένα αρχαίο επίγραμμα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. έχει και κάτι από ταό- η πραγματική δύναμη είναι κοσμικό χαρακτηριστικό και το άτομο την αποκτά μόνο αν κινηθεί με τη ροή της φύσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία ιστορία. Καταιγίδα σοφίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @κ. Δύτης
    Πολύ ωραίο, μου θύμισε κάτι που έλεγε ένας παλιός φίλος: "τα μεγάλα σταυροδρόμια της ζωής, τα συνειδητοποιείς συνήθως αφότου τα 'χεις προσπεράσει - όταν είσαι πάνω στο σταυροδρόμι, νομίζεις ότι είναι μια απλή, συνηθισμένη μέρα"

    @koritsi_oksi
    Βασικά, έχει κάτι από Φίλιπ Ντικ, η κρυφή πραγματικότητα πίσω από τον ερζάτς κόσμο που βλέπουμε.
    Επίσης, μπορεί να είναι απλά σαχλαμάρες και τίποτα περισσότερο.

    @Ροδιά
    Βασικά, προετοιμάζω το έδαφος για το βιβλίο που θα βγάλω, ποπ μεταφυσική για εύπεπτες λύσεις στα βιοτικά προβλήματα, στο δρόμο που χάραξε ο Κοέλιο. Σκέφτομαι να το ονομάσω: Δαμάζοντας Τα Κύματα. Το βασικό του σλόγκαν θα είναι: "Όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, τότε όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να σε βοηθήσει, αρκεί φυσικά να έχεις επαφές στην κυβέρνηση". Θα πουλήσει τρελά. Θα δώσω και συνέντευξη στη Φλέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν συμφωνώ αλλά έφερε ένα χαμόγελο οπότε ευχαριστώ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "τα μεγάλα σταυροδρόμια της ζωής, τα συνειδητοποιείς συνήθως αφότου τα 'χεις προσπεράσει - όταν είσαι πάνω στο σταυροδρόμι, νομίζεις ότι είναι μια απλή, συνηθισμένη μέρα"

    Ετσι είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παραβλέποντας τελείως το βαθύτερο νόημα της ανάρτησης, το μεγαλύτερο κύμα είναι το έβδομο και το ξέρω διότι όταν ήμανε μικράκι πέρναγα ατέλειωτες ώρες να τα μετράω για να επιβεβαιώσω τη φήμη.

    Αν θυμάμαι καλά, το τρίτο είναι όντως πιο μεγάλο από το πρώτο και το δεύτερο, το έβδομο όμως είναι πιο δυνατό απ' όλα.

    Επίσης, αν θυμάμαι καλά, από 'κείνη τη μεριά του Πήλιου τα κύματα είναι όλα τεράστια :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Αρπάξου απ' το τρίτο κύμα."
    Αυτός το έκανε...και δεν έχασε!

    Το ποίημα ήταν πολύ πετυχημένο Ηλία...και μου άρεσε και η τεκμηρίωση :-)

    Αυτο τον μύθο δεν τον έχω ακούσει, όμως καθώς διάβαζα το κείμενο μου θύμησε αυτό:
    "Ralph Nelson Elliott famously believed that the [stock] market moved in waves that enabled the investors to predict the behavior of stocks. Outlining his theory in 1939, Elliott wrote that stock prices move in cycles based upon the Fibonacci numbers[...]. Most commonly the market rises in five distinct waves and declines in three distinct waves for obscure psychological or systemic reasons"

    Το κείμενο προέρχεται απο το πολύ διασκεδαστικό βιβλίο του John Allen Paulos, "A mathematician plays the stock market"...Ρίχτου μια ματιά αμα το βρείς πουθένα είναι πολύ ωραίο.

    Λές να ακολουθούν οι αναποδιές της ζωής κάποιο πρότυπο;!;!; :-D

    Μάλλον όχι, πάντως ένα είναι σίγουρο, το οτι οι αναποδιές συμβαίνουν εντελώς τυχαία δεν σημαίνει οτι δεν θα σχηματίσουν ένα καθόλου τυχαίο "σχήμα"...Και κάπως έτσι σου κολάει η ρετσινιά του "Γκαντέμη" κι άντε μετά να τη βγάλεις απο πάνω σου! :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @abravanel
    "Δεν είναι τόσο σημαντικό οι εξισώσεις σου να είναι αληθινές, περισσότερο μετράει να είναι όμορφες", ή κάπως έτσι, ένας κβαντοφυσικός το είπε αυτό, ίσως ο Μπορ, δε θυμάμαι τώρα.

    @Stassa
    Είσαι κι εσύ απ' αυτούς τους ρεφορμιστές του εβδόμου κύματος; Το κόμμα τους διέγραψε όλους στην 3η Συνδιάσκεψη και δίδαξε ότι το τρίτο κύμα είναι ο δρόμος για τη συνειδητοποίηση των μαζών, το έβδομο κύμα είναι δεξιά απόκλιση.

    Πράγματι, προσωπικά έχω δει μεγαλύτερα μόνο στον κινηματογράφο!

    @AA
    Πράγματι, οι αναποδιές της ζωής ακολουθούνε όντως μια περιοδικότητα, τώρα που το λες το συνειδητοποιώ κι εγώ: έρχονται συνήθως κάθε 4 χρόνια και τις ονομάζουμε "εκλογές".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ωραιο ποιμα
    το τριτο κυμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. κι ελεγα τι μου θυμιζει ...
    http://www.youtube.com/watch?v=nTuGJ35xXhQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αδερφέ, δεν ξέρω τούτο το φεγγάρι
Στης καρδιάς της άδειας τη φυρονεριά
Πούθε τάχει φέρει, πούθε τάχει πάρει
Φωτεινά στην άμμο, χνάρια σαν κεριά.