Κι Εσύ, Λαέ Βασανισμένε...

17/5/2015: Απαράδεκτο κείμενο, το ξαναδιαβάζω και ντρέπομαι. Πολύ λάθος ήταν η ανάγνωσή μου τότε για τους ανθρώπους των βουνών, πάρα πολύ λάθος... Σήμερα θα το ξανάγραφα διαφορετικά. 


... μην ξεχνάς τη Βιρμανία (ή Μιανμάρ ή Μπούρμα).


Υπάρχει μια τρύπα στον παγκόσμιο χάρτη, έκτασης περίπου 680.000 τετρ. χιλιομέτρων. Είναι προικισμένη με εύφορο έδαφος (κάποτε γνωστή ως “ο ορυζώνας της Ασίας”) και με άφθονους φυσικούς πόρους (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ορυκτά, πολύτιμους λίθους, υψηλής ποιότητας ξυλεία, βουνά και δάση μοναδικής φυσικής ομορφιάς), μιλάμε πραγματικά για μια από τις πιο πλούσιες χώρες της Ασίας – κι όμως η πλειονότητα του πληθυσμού παλεύει να τα βγάλει πέρα με ένα δολάριο την ημέρα ή και λιγότερα. Το 1987 είχε συμπεριληφθεί από τον ΟΗΕ στη θλιβερή λίστα των 10 λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη, αν και σήμερα έχει βελτιωθεί το στάτους της: θεωρείται απλώς μία από τις 10 λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της Ασίας. Πώς να μην είναι, τη στιγμή που η κυβέρνηση διαθέτει το 50% με 60% των κρατικών δαπανών για το στρατό; Ενώ για την εκπαίδευση και την υγεία διαθέτει ποσοστά που μοιάζουν με τα εκλογικά αποτελέσματα των Οικολόγων του Βεργή (όχι του Τρεμόπουλου); Ζούνε άνθρωποι σ' αυτήν την τρύπα, οι οποίοι δεν είναι ούτε καλύτεροι ούτε χειρότεροι από σένα κι από μένα• είναι απλώς άτυχοι, τους έλαχε να γεννηθούν στη Βιρμανία.


Τρύπα στη γεωγραφία, Βιρμανία μπλουζ

Στην τρύπα αυτή υπάρχουν ελάχιστες πρεσβείες δυτικών χωρών. Πρώην βρετανική αποικία που ανεξαρτητοποιήθηκε το 1948, η χώρα κλείστηκε στον εαυτό της από το 1962 και μετά, λόγω των ξενοφοβικών πολιτικών απομονωτισμού που ακολούθησαν οι στρατιωτικές κυβερνήσεις της. Όλος ο κόσμος συγκλονίστηκε το 2008 με το πέρασμα του κυκλώνα Ναργκίς από τη χώρα, αλλά και με την εγκληματική απροθυμία της κυβέρνησης να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας• ακόμα και σήμερα, κανείς δεν ξέρει πόσα από τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των ημερών εκείνων θα επιβίωναν, αρκεί να είχαν έγκαιρα διάσωση, τροφή και περίθαλψη. Η βιρμανική κυβέρνηση όμως δίσταζε να δεχθεί ξένους παρατηρητές, γιατί θα μπορούσαν να καταγράψουν την κάπως διασταλτική ερμηνεία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Των ποιων;

Η φράση αποτελεί ανέκδοτο. Απώλεσε κάθε ελπίδα για μια αξιοπρεπή ζωή, εσύ που έτυχε να γεννηθείς στη Βιρμανία. Στην παιδική σου ηλικία, για παράδειγμα, είναι πιθανό να απαχθείς προκειμένου να γίνεις, με το ζόρι, ένας από τους 400.000 στρατιώτες της χώρας – εκτός φυσικά αν οδηγηθείς σε κάποιο από τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας για παιδιά, που έχει χτίσει η κυβέρνηση.
Ακόμα όμως κι αν καταφέρεις να ενηλικιωθείς κανονικά, πάλι κινδυνεύεις να βρεθείς σε κάποιο τέτοιο στρατόπεδο – η κυβέρνηση έχει φροντίσει για όλους τους πολίτες της, άντρες και γυναίκες, νέους και ηλικιωμένους. Και στα χαριτωμένα αυτά στρατόπεδα, η ανυπακοή τιμωρείται πάντα, συχνά με μια ποικιλία βασανιστηρίων που κάνουν την εκτέλεση να φαντάζει ελκυστική.
Αν θελήσεις να πεις τον πόνο σου, θα το βρεις λιγουλάκι δύσκολο: η οποιαδήποτε κριτική στο καθεστώς είναι αυστηρά απαγορευμένη, ενώ οτιδήποτε τυπώνεται και κυκλοφορεί, περνάει πρώτα από τη λογοκρισία της κυβέρνησης. Αν είσαι ένας από τους ελάχιστους βιρμανούς με πρόσβαση στο internet, θα ανακαλύψεις ότι είναι αδύνατον να επισκευτείς συγκεκριμένα websites, καλύτερα όμως να μην ανακατεύεσαι με τέτοια πράγματα: μπορεί να θεωρηθείς παράνομος, απλώς και μόνο με το να έχεις στην κατοχή σου Η/Υ. Ακόμα και τηλέφωνο. Ακόμα και φαξ. Ακόμα και ραδιόφωνο. Οι Αρχές φροντίζουν να εισβάλουν τακτικά σε σπίτια υπόπτων για να εντοπίσουν τέτοιες ανατρεπτικές συσκευές.
Τίποτα απ' αυτά όμως δε συγκρίνεται με την ατυχία να γεννηθείς εθνική μειονότητα μέσα στη Βιρμανία, μουσουλμάνος ή χριστιανός ή Καρέν ή σε κάποια από τις περίπου 20 μη βιρμανικές φυλές της χώρας. Οι τακτικές εκφοβισμού και γενοκτονίας που χρησιμοποιεί ο στρατός απέναντι σ' αυτές τις μειονότητες πληρούν τον ορισμό του “ειδεχθούς”.

Αν δε σε σκοτώσει ο κυκλώνας Ναργκίς, θα σε αποτελειώσει η κυβέρνηση



Η Συμμορία
Οι λέξεις δε βοηθούν. Ο όρος “στρατιωτικό καθεστώς” είναι αρκετά ήπιος, ο όρος “χούντα” έχει αποδυναμωθεί από τη συχνή χρήση του. Πολύ πιο ακριβής περιγραφή της βιρμανικής κυβέρνησης θα ήταν: “ληστρική συμμορία ημιπαρανοϊκών σφετεριστών, υπόλογων για κάθε έγκλημα κατά της ζωής και της προσωπικότητας”. Περί αυτού πρόκειται.
Μιλάμε για ένα καθεστώς που διατηρεί δεσμούς με επιχειρηματίες ανακατεμένους στο διεθνές εμπόριο όπλων, ναρκωτικών και στο ξέπλυμα χρήματος. Το ίδιο το καθεστώς είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός οπίου στον πλανήτη. Το ότι πρόκειται περί απροκάλυπτης συμμορίας κι όχι περί εθνικής κυβέρνησης, έστω και σκληρής, φάνηκε το 1990. Τότε έγιναν οι πρώτες εκλογές στη χώρα και η αντιχουντική Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία σάρωσε. Ηγέτιδα της Ένωσης ήταν η Aung San Suu Kyi (περιέργως προφέρεται Αν Σαν Σου Τσι), μια χαρισματική γυναίκα που άφησε την οικογένεια και την εργασία της στην Αγγλία, και γύρισε πίσω στην πατρίδα της για να ηγηθεί του δημοκρατικού κινήματος. Κανονικά, την επομένη των εκλογών θα έπρεπε να γινόταν πρωθυπουργός, όμως η συμμορία αρνήθηκε να παραχωρήσει την εξουσία. Τόσο απλά. Χωρίς καμία πρόφαση, καμία αιτιολόγηση, έστω και για τα μάτια του κόσμου. Η ίδια η Σου Τσι, που εξελίχθηκε σε συμβολική μορφή για το δημοκρατικό κίνημα του βιρμανικού λαού, παραμένει υπό κατ' οίκον περιορισμό επί 14 από τα 20 τελευταία χρόνια.

Η συμμορία (ο κύριος στα αριστερά, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, είναι ο μόνος σ' αυτήν τη φωτογραφία που δε θα καίγεται αιωνίως στην Κόλαση)



Το μεγάλο στοίχημα όμως για τον βιρμανικό λαό χάθηκε τον Σεπτέμβρη του 2007. Τότε εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου βγήκαν στους δρόμους κάθε μεγάλης πόλης, με πρωτοπόρους τους βουδιστές μοναχούς, και διαδήλωσαν ζητώντας δημοκρατία. Όλη η χώρα ξεσηκώθηκε. Η κυβερνητική συμμορία βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, αφού οι διαδηλώσεις ήταν τόσο μαζικές και αποφασιστικές, ώστε μόνο πνίγοντάς τις στο αίμα θα μπορούσε να τις καταπνίξει.

Κι αυτό ακριβώς έκανε. Με τον πιο ωμό και ανάλγητο τρόπο.

Το 2007 ήταν η χρονιά που η παγκόσμια κοινότητα ανακάλυψε με τραγικό τρόπο τη Βιρμανία. Οι φωτογραφίες, οι μαρτυρίες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν ήταν τόσο αποκρουστικά, που σοκαρίστηκε όλος ο πλανήτης. Δε θέλω να κουράσω με περισσότερες λεπτομέρειες, εξάλλου μπορείς εύκολα να τις βρεις στα links του τέλους, ίσως όμως η αιματηρή θυσία του βιρμανικού λαού να μην πήγε εντελώς χαμένη. Η ενημέρωση και οι διεθνείς πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν για τα εγκλήματα της βιρμανικής χούντας, δημιούργησαν μια σταθερή πίεση την οποία η συμμορία δεν μπορεί πλέον να παραβλέψει τόσο εύκολα. Ας είναι κι αυτή η ανάρτηση ένα ακόμα μικρό λιθαράκι στο οικοδόμημα που μια μέρα θα πέσει και θα τσακίσει τα κεφάλια των συμμοριτών. Αμήν.

Κάποιοι μοναχοί κάνουν παρασκηνιακές μπίζνες με το ελληνικό Δημόσιο, κάποιοι άλλοι μοναχοί ρισκάρουν τη ζωή τους διαδηλώνοντας για ελευθερία και δημοκρατία




Ήρωας


Φωτογραφία βραβευμένη με Pulitzer: ο ιάπωνας φωτορεπόρτερ Kenji Nagai πέφτει τραυματισμένος. Λίγο αργότερα, ο στρατιώτης θα τον δολοφονήσει εν ψυχρώ

Η Αποικία
Ποιος είναι όμως ο βασικός υπαίτιος γι' αυτό το απάνθρωπο καθεστώς; Ποιος στηρίζει τη συμμορία των εγκληματιών; Ποιος τη χρειάζεται και τη βοηθάει; Η απάντηση είναι εύκολη, απλώς ψάξε να βρεις ποια ήταν η μόνη χώρα (μαζί με Ρωσία και Ινδία) που θεώρησε το μακελειό του 2007 ως “εσωτερική υπόθεση της Βιρμανίας” και αρνήθηκε να καταδικάσει τη συμμορία. Ακριβώς: η κομμουνιστική πλην όμως καπιταλιστική Κίνα, που διάφορα μπορεί να είναι αλλά πάντως δημοκρατία ΔΕΝ είναι, αποτελεί τον βασικό οικονομικό και εμπορικό εταίρο της συμμορίας, καθώς και τον κύριο προμηθευτή στρατιωτικού υλικού. Ο καλύτερος φίλος του χειρότερου καθεστώτος.
Το φυσικό αέριο που παράγεται στη Βιρμανία απορροφάται, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, από την Κίνα και συγκεκριμένα από την PetroChina, μια εταιρεία με αμαρτωλό παρελθόν, καθότι συνεργάστηκε και με την κυβέρνηση του Σουδάν κατά τη γενοκτονία του Νταρφούρ. Η Κίνα απορροφά επίσης και το μεγαλύτερο μέρος της βιρμανικής πετρελαϊκής παραγωγής. Κατασκευάζει δρόμους και αγωγούς μέσα στο έδαφος της Βιρμανίας και λιμάνια στα παράλιά της, για να έχει πρόσβαση στα περίπου 2.000 μίλια ακτογραμμής της για το πετρέλαιο που εισάγει από τον Περσικό Κόλπο. Με τη σύμπραξη της συμμορίας, ληστεύει επίσης και τη θαλάσσια παραγωγή της Βιρμανίας, τα ορυκτά, τους πολύτιμους λίθους και τα τροπικά της δάση.
Δραστηριοποιούνται και πολλές δυτικές εταιρείες στο βιρμανικό έδαφος, η χώρα είναι ιδιαίτερα πλούσια. Στα links του τέλους μπορείς να βρεις τη σχετική βρώμικη λίστα, καθώς και να διαβάσεις π.χ. για τα κατορθώματα της Total (αγοράστηκε κατόπιν από τη Chevron). Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά: τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων όσο και σε επίπεδο απλού κόσμου, η Δύση καταδίκασε τη συμμορία. Λιγότερο ή περισσότερο απρόθυμα, πάντως την καταδίκασε. ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ, Καναδάς και Αυστραλία έλαβαν τουλάχιστον ορισμένα μέτρα κατά των εγκληματιών, προσπάθησαν και προσπαθούν ακόμα να τους πιέσουν. Η Κίνα όμως συνεχίζει να τους στηρίζει, τα συμφέροντα της χώρας στη Βιρμανία είναι τεράστια.
Το 2005 δημοσιεύτηκε μια περίεργη είδηση: αστυνομικές μονάδες της Κίνας πέρασαν τα σύνορα των δύο χωρών προκειμένου να επανακτήσουν κάποια οχήματα που διάφοροι κινέζοι αξιωματούχοι έχασαν στον τζόγο, σε ένα χωριό-καζίνο της Βιρμανίας. Η είδηση ακούγεται ακόμα και αστεία, όμως κρύβει πολλά περισσότερα από αυτά που φαίνονται εκ πρώτης όψεως. Όταν η Κίνα αντιμετωπίζει έτσι τη γειτονική Βιρμανία, αυτό δείχνει ότι τη θεωρεί δικό της χωράφι, προτεκτοράτο, αποικία, κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Ο αγώνας του βιρμανικού λαού είναι πολύ άνισος. Δεν έχουν απέναντί τους μόνο την κυβερνητική συμμορία και τον στρατό, αλλά και τα τεράστια συμφέροντα της Κίνας στη χώρα τους.

Live your myth in Burma

Οι "Τρομοκράτες" Και Οι Γραφικοί Ορεσίβιοι
Τα Ιμαλάια σβήνουν στη Νοτιοανατολική Ασία και δημιουργούν εκτεταμένες οροσειρές που απλώνονται σε έξι χώρες (Βιρμανία, Λάος, Ταϊλάνδη, Νότια Κίνα, Μαλαισία, Βιετνάμ). Στις ζούγκλες αυτών των βουνών ζουν μερικά εκατομμύρια μικροκτηνοτρόφων, μικροκαλλιεργητών και μικροκυνηγών, που τυπικά ανήκουν σε κάποιο κράτος, στην πράξη όμως οι μόνοι νόμοι που τους δεσμεύουν είναι οι νόμοι της ζούγκλας. Κι αν θα τους φάνε τ' άγρια θηρία, θα τους γράψει και η Ιστορία, πως τους φάγανε τα ζώα κι όχι η μπόρα του αιώνα. Υπάρχουν πολλές φυλές τέτοιων ορεσίβιων, οι Μονγκ έγιναν πρόσφατα γνωστοί από την ταινία του Κλιντ Ίστγουντ, η πιο πολυπληθής όμως πρέπει να είναι οι Καρέν.

Κοντόσωμοι ανιμιστές που κάνουν σκληρή ζωή πάνω στα βουνά, έχουν μάθει εδώ και αιώνες να βρίσκουν τροφή και υλικά στο δάσος, να κάνουν μικρής κλίμακας εμπόριο με τις κοντινές πόλεις, καθώς και να καλλιεργούν το παραδοσιακό πολυφάρμακο της Ασίας, το όπιο. Θα μπορούσαμε ως ένα σημείο να τους παρομοιάσουμε με τους δικούς μας γύφτους, είναι όμως πολύ πιο καθαροί σωματικά κι έχουν πολύ πιο απονήρευτη σκέψη από τους οικείους γύφτους – εκτός αν πρόκειται για τα περίπου 3,5 εκατομμύρια Καρέν της Βιρμανίας, που ο πόλεμος με την κυβερνητική συμμορία τούς έχει πονηρέψει αναγκαστικά.

Ούτως ή άλλως η συμμορία της Βιρμανίας είναι σε πόλεμο με τους πολίτες, στις μειονότητες όμως επιφυλάσσει deluxe πακέτο υπηρεσιών. Εδώ και 60 χρόνια, οι Καρέν (καθώς και οι υπόλοιπες φυλές των βουνών, οι χριστιανοί, οι μουσουλμάνοι κ.α.) έχουν υποφέρει τα πάνδεινα από τον στρατό. Εκτελέσεις, βασανιστήρια, εκτοπίσεις ολόκληρων πληθυσμών, ξεθεμελιώσεις χωριών, καταναγκαστική εργασία, καταναγκαστική στρατολόγηση και άλλα, μέτρα ενταγμένα στο σχέδιο γενοκτονίας της συμμορίας. Δεν τους φάγανε τα ζώα αλλά η μπόρα του αιώνα. Αναγκαστικά κάποιοι από αυτούς εξοπλίστηκαν, συγκρότησαν στρατό και προσπαθούν όσο μπορούν να αμυνθούν με τακτικές ανταρτοπόλεμου, με σαμποτάζ και δολιοφθορές.

Ας πάμε όμως μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο πέρα, στη γειτονική Ταϊλάνδη. Κάπου 400.000 Καρέν ζούνε στα βουνά του ταϊλανδικού Βορρά, η μεταχείριση όμως που είχαν επί δεκαετίες, τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο απλού κόσμου, υπήρξε εντελώς διαφορετική. Δεν βρήκαν απέναντί τους το στρατό ή την αστυνομία. Οι κυβερνήσεις της χώρας τούς άφησαν να κάνουν την παραδοσιακή ζωή τους, αρκεί να μην καλλιεργούνε όπιο και να μην αποψιλώνουν τα δάση (οι φυλές των βουνών κόβουν συνέχεια δέντρα για να δημιουργήσουν χωράφια, να πάρουν δομικά υλικά και καυσόξυλα, κανονική ακρίδα των δασών). Και προκειμένου να τους διευκολύνουν ώστε να αντικαταστήσουν το όπιο με καφέ, λουλούδια και λαχανικά, τους έφτιαξαν βοτανικούς κήπους, τους προσέφεραν θέσεις εργασίας και οργάνωσαν γεωπονικά προγράμματα επιμόρφωσης. Πρόσφατα η κυβέρνηση κατασκεύασε από ένα φωτοβολταϊκό σε κάθε χωριό Καρέν, ώστε να έχουν φως και τα βράδια. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι έφτιαξε σχολεία, νοσοκομεία και δρόμους στις περιοχές τους, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους Καρέν το επιθυμούν να ενταχθούν στην ταϊλανδική κοινωνία, με πλήρη δικαιώματα ταϊλανδού πολίτη.
Όμως κι ο απλός Ταϊλανδός αντιμετώπισε τους Καρέν με πνεύμα συνεργασίας. Εμπορεύεται μαζί τους, δουλεύει μαζί τους, στέλνει τα παιδιά του εκδρομή με το σχολείο στα χωριά τους, σέβεται τα έθιμα και τις αντιλήψεις τους, τους προστατεύει και τους βοηθάει – ή, στη χειρότερη περίπτωση, τους αφήνει στην ησυχία τους. Πάντως σήμερα υπάρχουν ακόμα και μικτά χωριά Καρέν – Ταϊλανδών, καθώς και μικτοί γάμοι. Τις τελευταίες δεκαετίες και με την άνοδο του τουρισμού, τα χωριά των Καρέν έγιναν ένα ακόμα αξιοθέατο από τα πολλά της χώρας, για όσους τουρίστες θέλουν να πάρουν μια γεύση σχετικά πρωτόγονης ζωής. Καμία σχέση με όπλα και ανταρτοπόλεμο: οι Καρέν της Ταϊλάνδης είναι καλόκαρδοι ορεσίβιοι, ντυμένοι με χαρακτηριστικά πολύχρωμα ρούχα, που κάνουν την παραδοσιακή ζωή τους επάνω στο βουνό και πλέκουν παρδαλά βραχιολάκια για τους τουρίστες.

Καρέν της Βιρμανίας: κάποτε εδώ υπήρχε ένα χωριό με οικογένειες, καλλιέργειες, κότες και γουρούνια, παιδιά, ηλικιωμένους κ.λπ. Και μετά πέρασε ο στρατός



Καρέν της Ταϊλάνδης: απλοί, καλόκαρδοι άνθρωποι των βουνών



Καρέν της Βιρμανίας: αν δε δολοφονηθείς, θα βασανιστείς και θα υποφέρεις στα χέρια του στρατού. Δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, δεν πρόκειται για κάποιες στρατιωτικές μονάδες εκτός ελέγχου - είναι κανονικό σχέδιο εξόντωσης, οργανωμένο από την ίδια τη συμμορία



Καρέν της Ταϊλάνδης: ατραξιόν για τους τουρίστες



Καρέν της Βιρμανίας: ξύλο, ομαδικοί βιασμοί και βασανιστήρια στις γυναίκες, για να μάθουν τη χαρά της ζωής. Όλα αυτά σχεδόν στην ημερήσια διάταξη


Καρέν της Ταϊλάνδης: φιλήσυχοι μικροαγρότες που μπορούν ακόμα και να ενταχθούν στην ταϊλανδική κοινωνία, όσοι το επιθυμούν



Καρέν της Βιρμανίας: ήρωας




Καρέν της Ταϊλάνδης: κοσμούν τη χώρα με την παρουσία τους




Καρέν της Βιρμανίας: ο στρατός θα σε δολοφονήσει, και θα ακρωτηριάσει το πτώμα σου, και θα το κάνει μπροστά στην οικογένειά σου, και μετά θα περιποιηθεί και την οικογένειά σου




Καρέν της Ταϊλάνδης


Εντάξει, το παραδέχομαι, έκανα πονηριά, έβαλα στο τέλος τα παιδάκια για να σε συγκινήσω. Το μήνυμα όμως που θέλω να περάσω είναι ότι πρόκειται για ανθρώπους, όχι για σκουπίδια. Αν τους προτείνεις χέρι συνεργασίας, θα γίνουν γραφικοί ορεσίβιοι, τουριστική ατραξιόν, φιλήσυχοι μικροαγρότες, ένα ακόμα πετράδι που κοσμεί τη χώρα σου και την πλουτίζει με την παρουσία τους. Αν τους αντιτείνεις το στρατό, θα γίνουν αντάρτες και “τρομοκράτες”. Αυτή όμως είναι η διαφορά της ανθρωπιάς από την κτηνωδία. Της Ταϊλάνδης από τη Βιρμανία.


Σχέδιο Εξόδου Από Την Κρίση
Τώρα που η Ελλάδα εισέρχεται σε μια δύσκολη περίοδο και της επιβάλλονται σκληρά οικονομικά μέτρα, το μπλόγκ προσφέρει φάρμακο για την αγωνία και την ανασφάλεια, σχέδιο εξόδου από την κρίση: μέμνησθω Βιρμανία. Σου κόβουν τον 13ο και τον 14ο; Σου μειώνουν τη σύνταξη; Θυμίσου ότι στη Βιρμανία ένα στα τρία παιδιά υποσιτίζεται και η πλειονότητα του πληθυσμού παλεύει να τα βγάλει πέρα με ένα δολάριο την ημέρα. Δηλώνεις το καρτοκινητό σου και σε σταματά η αστυνομία για έλεγχο επειδή έχεις μακριά μαλλιά; Θυμίσου ότι στη Βιρμανία η αστυνομία εισβάλλει τη νύχτα σπίτι σου και σου προσφέρει δωρέαν κούρεμα και ξύρισμα. Ή σε στέλνει σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας. Ή απλώς σε δολοφονεί. Αναγκάζεσαι να κάνεις δεύτερη και τρίτη δουλειά για να τα βγάλεις πέρα; Στη Βιρμανία αναγκάζεσαι να διασχίσεις τις ζούγκλες των βουνών για να διαφύγεις στη γειτονική Ταϊλάνδη – και μιλάμε για ζούγκλες, ε; Με τίγρεις, λεοπαρδάλεις και κόμπρες. Με ναρκοθετημένα σύνορα και με στρατιωτικά περίπολα που αν σε δουν, σε πυροβολούν χωρίς δισταγμό.

Κι όμως, θα μπορούσε να είναι μια νορμάλ χώρα. Ο κόσμος εκεί θα μπορούσε να ζει ανθρώπινα, αν δεν υπήρχε η συμμορία των στρατηγών που, με τη στήριξη κυρίως της Κίνας, λυμαίνονται τον πλούτο και καταπιέζουν το λαό της χώρας. Είσαι τυχερός που γεννήθηκες στην Ευρώπη κι όχι σ' αυτήν την τρύπα του χάρτη που ονομάζεται Βιρμανία. Μην την ξεχνάς.



Δες - Διάβασε:

- Οι φυλακές της Βιρμανίας στο Google Map. Κάθε λιμάνι και καημός, κάθε γωνιά και φυλακή.

- Βίντεο παρουσίαση της Σου Τσι από το BBC

- Φωτογραφίες της καθημερινής Βιρμανίας από τα παιδιά του thai.gr

- Η βρώμικη λίστα εταιρειών που στηρίζουν ή νομιμοποιούν το καθεστώς της Βιρμανίας

- Τα κατορθώματα του στρατού στους Καρέν, στους βιρμανούς πολίτες κ.λπ. (Προσοχή: ΠΟΛΥ σκληρές φωτογραφίες)

- Σαν βγεις στον πηγαιμό για τη Βιρμανία, φρόντισε τα χρήματά σου να μην ενισχύσουν τη συμμορία

- Πώς μπορώ να βοηθήσω τον βιρμανικό λαό; Μερικές ιδέες

- Κάνε ζουμ και δες την κατοικία της Σου Τσι, στην οποία είναι κλεισμένη από τη συμμορία επί 14 από τα τελευταία 20 χρόνια (Wikimapia)

- Το website των Free Burma Rangers, οργάνωσης αφιερωμένης στην περίθαλψη και προστασία των θυμάτων της κυβερνητικής συμμορίας (Προσοχή: σκληρές φωτογραφίες)

- Αντικαθεστωτικό μπλογκ με πολλές πληροφορίες, άρθρα κ.λπ.

- Αντικαθεστωτικό μπλογκ (γεμάτο οργή), με τόνους πληροφοριών

- Άλλο αντικαθεστωτικό μπλογκ στα αγγλικά και στα βιρμανικά

- Total Impact: Έκθεση της ΜΚΟ EarthRights International για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη συνεργασία της Chevron / Total με τη συμμορία της Βιρμανίας

- My Gun Was As Tall As Me: Έκθεση (2002) του Human Rights Watch για την παιδική στρατολόγηση στη Βιρμανία

- Burma, a 24th province for China: Άρθρο (2006) της Le Monde Diplomatique

- Φωτογραφίες από τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις του 2007, που οδήγησαν στη δολοφονία δεκάδων (;) / εκατοντάδων (;) / χιλιάδων (;) διαδηλωτών

- Ενδεικτικά, διάφορες πρωτοβουλίες για ενημέρωση και δραστηριοποίηση ως προς την πληγή του ανθρώπινου πολιτισμού που ονομάζεται "Βιρμανία":
- Free Burma Coalition
- Rule of Lords
- Karen Human Rights Group
- Αμερικάνικη πρωτοβουλία
- Αυστραλέζικη πρωτοβουλία
- Βρετανική πρωτοβουλία

Προσπάθησα να γράψω αυτό το κείμενο όσο το δυνατόν πιο ουδέτερα και αφόρτιστα - και απέτυχα εντελώς. Πολλές φορές χρειάστηκε να σηκωθώ και να περπατήσω πέρα δώθε στο μπαλκόνι για να ηρεμήσω. Τα 'φερε έτσι η ζωή ώστε να αγγίξω προσωπικά έστω και λίγο, ελάχιστα, το δράμα του βιρμανικού λαού, αρκετά όμως για να συγκλονιστώ από την αδικία. Ελπίζω να κατάφερα να σου μεταδώσω κι εσένα κάτι

14 σχόλια:

  1. Κάποτε έψαχνα για θεούς-παιδιά και τότε πρέπει να ήταν που ανακάλυψα τους Καρέν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και πόσοι άλλοι είναι ακόμοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ και τους δυο για τα σχόλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γράφε Ηλία, μπορεί να μη σχολιάζουμε πάντα, μπορεί να μη φαίνονται καν οι επισκέψεις μας στον μετρητή σου γιατί σε διαβάζουμε μέσα από το reader, αλλά σε χρειαζόμαστε.

    Για κάτι αναρτήσεις όπως αυτή εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος19/5/10

    Πολύ δυνατό ποστ...

    O Μπαγκλαντεσιανός που είχα στο φυλάκιό μου, στη Δυτική Σαχάρα, φοβόταν ότι σύντομα θα πάνε σε πόλεμο με τη Βιρμανία...

    Ευχαριστώ πολύ και για την ευγενική καταχώρηση στο buzz...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προσευχήσου, αδερφέ, για τη Βιρμανία και το λαό της. Προσευχήσου και για μένα να γυρίσω γρήγορα πίσω εκεί, δεν αντέχω άλλο την Ελλάδα.

    Το μπλογκ σου είναι καταπληκτικό. Έπαθα μεγάλη ζημιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος19/5/10

    Ευχαριστώ...

    Σε καταλαβαίνω. Εγώ έχω γυρίσει από τέλη Μαρτίου, και δεν βλέπω την ώρα να ξαναφύγω...

    Και τι έκανες (και θα κάνεις) στη Βιρμανία;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σωστός, έτσι; Μετά ακούς να κλαίγονται για τα 700 ευρώ το μήνα και πώς να μη σε πιάσει το αίσθημα του παράλογου απ' το λαιμό; Και συμπλήρωσε οτι αυτοί οι άνθρωποι (και οι άλλοι ΝοτιοΑσιάτες που τη βγάζουνε με 1 δολλάριο τη μέρα) είναι, βασικά, οι σκλάβοι μας.

    Θα στρώσουμε κι εμείς όμως, πού θα πάει; Ευτυχώς δε θα χρειαστεί να γίνουμε Μπούρμα.

    Αμάν, να δαγκώνω τη γλώσσα μου, είμαι γρουσούζα.

    (Στάσσα, κοιτώντας την Ανατολή πίσω απ' το Διόνυσο: "Αυτά δε θα τα κάψουνε ποτέ, δεν προσφέρονται για οικόπεδα". Και άλλα εμπνευσμένα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπράβο, το έπιασες.
    Το τρομερό αίσθημα παραλόγου με κατέλαβε στα γεγονότα του Δεκέμβρη, το 2008, με τους αγανακτισμένους νέους. Διάβασα αργότερα στην Αυγή μια συνέντευξη δύο μαθητών που μιλούσαν για τον Δεκέμβρη και τα συνθήματά του. "Όλη μέρα φροντιστήριο" λέγαν και "μας γαμάτε τη ζωή".
    Δεν ξέρουν τι πραγματικά σημαίνει γαμημένη ζωή. Και μπροστά στις τραγωδίες της Βιρμανίας (και άλλων χωρών), το "όλη μέρα φροντιστήριο" ακούγεται ανέκδοτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ε, ναι, σημαίνει "όλη μέρα κάθομαι" και φωνάζω κι από πάνω.

    Τέλος πάντων, πέρσι είχανε και μια δικαιολογία, σε μια χώρα με τέτοια ευημερία και πολιτική σταθερότητα είναι απίστευτο να δολοφονούνται 15χρονοι εν ψυχρώ.

    Ίσως γι' αυτό κάνουν έτσι όλοι όμως, επειδή στην πραγματικότητα καταλαβαίνουν πολύ καλά τί έχουμε και τί κινδυνεύουμε να χάσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος28/5/10

    Βέβαια και η Ταϊλάνδη, σύμφωνα με τα τελευταία νέα που μας φτάνουν, δεν είναι και παράδεισος.

    Από την άλλη δεν είναι και πολύ λογικό να κοιτάς τα χειρότερα και να λες "πάλι καλά είμαι". Στόχος του ανθρώπου είναι το να βελτιώνει τη ζωή του. Δλδ επειδή στη Βιρμανία σφάζουν ανθρώπους σαν τα γουρούνια, δε σημαίνει πως είναι οκ να ψεκάζουν τον κόσμο εμ απαγορευμένα χημικά στην ΑΘήνα.

    Άσε που άμα απλά λες "πάλι καλά εγώ", είναι πολύ πιθανό να πάθεις κι εσύ τελικά τα χειρότερα πριν καλά καλά το καταλάβεις,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όχι, δεν είναι παράδεισος η Ταϊλάνδη, απλώς μια χώρα με τα καλά της και τα στραβά της.

    Έχουμε τεράστια έπαρση χωρίς να τη συνειδητοποιούμε - και δεν βγάζω τον εαυτό μου απ' έξω. H προοπτική, η συνειδητοποίηση της ζηλευτής μας θέσης σε πλανητικό επίπεδο, είναι πάντα κάτι το θετικό. Ποτέ δεν το 'χω δει να οδηγεί στην αδράνεια, αλλά στην ωριμότητα και στην έμπρακτη συμπόνοια. Το "πάλι καλά είμαι" είναι μια στάση που την έχω συναντήσει μόνο σε μικροαστούς, όχι σε ανθρώπους που είδαν τις πλανητικές τραγωδίες και άνοιξε το μυαλό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ηξερα καποια πραγματα για το καθεστος εκει,αλλα δεν ηξερα οτι το κινεζικο καθεστος υποστηριζει αυτη την κατασταση.
    Καμια φορα η Κινα με κανει και αναρωτιεμαι(τωρα τελευταια,ολο και περισσοτερο),κριμα γιατι ειμαι λατρης του αρχαιου κινεζικου πολιτισμου-παραδοσης.
    Κατι τελευταιο...το ποστ μου θυμισε την κατασταση στην βορεια κορεα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αδερφέ, δεν ξέρω τούτο το φεγγάρι
Στης καρδιάς της άδειας τη φυρονεριά
Πούθε τάχει φέρει, πούθε τάχει πάρει
Φωτεινά στην άμμο, χνάρια σαν κεριά.