Πρωτεΐνη Και Γλυκόζη

Σαν να αποφάσισε λίγο αργά η κυβέρνηση να σκληρύνει τη στάση της... («Λύση ή απέλαση»). Μετά τα γεγονότα της Νομικής, την επόμενη μέρα, διάβασα ότι η Υφυπουργός Εργασίας περίμενε τους συγκεκριμένους μετανάστες, γι’ αυτό και η αστυνομία δεν εμπόδισε τη μετάβασή τους στην Αθήνα. Όμως από τη στιγμή που η Νομική έγινε Υπατία, δεν αντιλήφθηκα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, για όλες τις πρώτες βδομάδες... (εκτός αν υπήρχαν και μου διέφυγαν). Ήταν περισσότερο απασχολημένοι να αντιδικούν με τους νεοδημοκράτες και να βγάζουν δελτία τύπου, παρά να συναντηθούν με τους μετανάστες και να εξετάσουν τα αιτήματά τους. Μόλις την προηγούμενη βδομάδα, αν δεν κάνω λάθος, πήγαν Υπουργοί, Υφυπουργοί και Γενικοί Γραμματείς στην Υπατία για να συνομιλήσουν με τους μετανάστες. Όταν, δηλαδή, ο οργανισμός τους ήδη έκαιγε μυϊκούς ιστούς, ήπαρ, νεφρά και μυελό των οστών για να επιβιώσει.

Πολλοί από αυτούς της Υπατίας τώρα θα βρίσκονται σε προκωματώδη κατάσταση και σε προχωρημένη αφυδάτωση, ενώ σίγουρα όλοι θα ψήνονται στον πυρετό. Το μυαλό δουλεύει διαφορετικά σ’ αυτές τις συνθήκες, ένας άνθρωπος σε τέτοια κατάσταση δεν σκέφτεται όπως σκεφτόμαστε εμείς καθημερινά. Τις 3 πρώτες βδομάδες μιας απεργίας πείνας, ο οργανισμός έχει να κάψει γλυκόζη και να καταβολίσει αποθηκευμένο λίπος για να πάρει ενέργεια. Μετά όμως από 20 – 25 μέρες, ο οργανισμός αρχίζει να κανιβαλίζει την ίδια του την πρωτεΐνη. Δηλαδή ζωτικά όργανα, μύες και μυελό των οστών. Ο απεργός πείνας βρίσκεται σε μόνιμο λήθαργο, νιώθει συνεχώς κουρασμένος, τα νεφρά αρχίζουν να μη λειτουργούν σωστά, το ανοσιοποιητικό σύστημα εξασθενεί. Σε τέτοια κατάσταση βρίσκονται οι μετανάστες της Υπατίας τώρα. Δεν είμαι καν σίγουρος ότι θα τους είναι κατανοητό τι ακριβώς προτείνει η κυβέρνηση – θα μπορούν να εργαστούν στους 6+6 μήνες ανοχής, όμως εκκρεμεί ένα προεδρικό διάταγμα που δεν έχει ακόμα ψηφιστεί, θα νομιμοποιηθούν μόνο όσοι αποδείξουν ότι έχουν 12 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα... Ακατανόητα πράγματα για κάποιον που το αίμα του είναι γεμάτο τοξίνες, το κεφάλι του σφυροκοπάει, ζαλίζεται, πονάει και στην πιο απλή κίνηση, τον καίει ο πυρετός, κοιμάται συνέχεια.

Καλώς ή κακώς, οι μετανάστες στην Υπατία αισθάνονται ότι τυραννήθηκαν και αδικήθηκαν – και μάλιστα τόσο, ώστε έφτασαν στο σημείο να πουν κάτι σαν «ή ταν ή επί τας». Σίγουρα κάποιοι θα είναι αποφασισμένοι να φτάσουν ως το τέρμα. Σαν λίγο... αργά η κυβέρνηση επέλεξε να ασχοληθεί, να επιδείξει σκληρή στάση και να προτείνει μια πολύπλοκη λύση 12μηνης ανοχής. Έπρεπε να το κάνει όσο οι μετανάστες ήταν στη φάση της γλυκόζης, όχι της πρωτεΐνης. Τώρα που βλέπουν το σώμα τους να καταρρέει – τα μαλλιά να πέφτουν, το κρέας να κρέμεται στα κόκαλα των χεριών και των ποδιών σαν ξεφούσκωτο μπαλόνι, το δέρμα να γεμίζει σημάδια κ.λπ. – ο θάνατος αρχίζει να φαντάζει ακόμα και ως γιατρειά για την ντροπιαστική κατάντια του σώματός τους. Φοβάμαι ότι τώρα κατανοούν μόνο «ελευθερία ή θάνατος», τίποτα άλλο.

Δεν ισχυρίζομαι ότι είμαι τέλεια ενημερωμένος για την Υπατία, ούτε έχω τη λύση. Αυτές είναι οι σκέψεις μου, τίποτα περισσότερο. Βλέπω με ανησυχία την κυβέρνηση να προτείνει λύσεις γλυκόζης σε ανθρώπους που βρίσκονται σε φάση πρωτεΐνης. Σε λίγες ώρες θα μάθουμε τελικά. Μακάρι όλα να παν καλά και να μην πεθάνει κανείς, ο Θεός να τους φωτίσει όλους (μα όλους)

11 σχόλια:

  1. Τα τελευταία νέα Ηλία, απ' ό,τι ξέρω, είναι ότι τους προτείνουν σταμάτημα της απεργίας ή απέλαση. Βλέπεις, όταν αποφασίζει να πάρει μπρος η κυβέρνηση, παίρνει για τα καλά.
    Μ' έχει πιάσει απόγνωση με την κατά συνθήκη χώρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, σου λέει: "δε θα χρεωθούμε εμείς τους θανάτους, θα σας στείλουμε να πεθάνετε στις χώρες σας".

    Προσωπικά, δε θα με χαλούσε καθόλου μια κίνηση μαζικής νομιμοποίησης - με κάποια φόρμουλα, δεν ξέρω τώρα τις νομικές λεπτομέρειες. Νομίζω ότι αυτό είναι και το ηθικά ορθό. Προσπαθώ πάντως να μην είμαι απόλυτος, καμιά φορά το καταφέρνω κιόλας, και να θυμίζω στον εαυτό μου ότι τα προβλήματα συνήθως είναι πολυδιάστατα.

    Πάντως ό,τι και να πει κανείς για τους μετανάστες και τους συμπαραστάτες τους, η κυβέρνηση φάνηκε σπιθαμιαία. Όλο το μέλημά της ήταν να μη λερωθεί η Νομική, να ανταπαντήσουν στις κατηγορίες της ΝΔ, δελτία τύπου κι ανακοινώσεις. Τώρα που οι μετανάστες φτάσαν στο παρά πέντε, τώρα θυμήθηκαν να συνομιλήσουν μαζί τους και να παζαρέψουν μια λύση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ντρέπομαι. Θυμώνω. Νοιώθω εξαπατημένο σκουπίδι, όχι μονάχα σκουπίδι.
    Θυμάμαι τον πρωθυπουργό πριν γίνει πρωθυπουργός να υπόσχεται πως όταν θα γίνει πρωθυπουργός θα νομιμοποιήσει τους μετανάστες, θα, θα, θα, θα, θα. Και τα πήρε όλα πίσω. Σάμπως ήταν το μοναδικό ψέμμα που είπε; Και στους γηγενείς είπε "λεφτά υπάρχουν" και θα δώσει αυξήσεις, και, και, και, και, και. Ολοι θα πεθάνουμε, αυτή είναι η αλήθεια, αλλά οι εξουσιαστές νομίζουν πως εξουσιάζουν και το θάνατο. Τι να πεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω πως απλώς παίζουν ένα πόκερ, Ροδιά, "μπλόφα" λέγεται αυτό που κάνουν. Μην τσιμπάς. Απλώς προσπαθούν να παραστήσουν τους σκληρούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ηλία, δυσκολεύομαι να σχηματίσω μια αισιόδοξη εικόνα με όλη αυτή την αναλγησία γύρω μου...

    ..νόμιζα ότι ήμουν αισιοδοξος άνθρωπος, αλλά αυτη τη στιγμη νοιωθω απελπισμενη.. αφόρητη ταπείνωση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κουράγιο, ρε συ, έχουν να συμβούν πολλά τέτοια. Και αναλγησία και ρατσισμός και "αγανακτισμένοι πολίτες", τέτοια στο δρόμο σου πολλά θα συναντήσεις.
    Τα γκάλοπ δείχνουν ότι 1 με 2 στους 10 είναι θετικοί στους λαθρομετανάστες και στα αιτήματά τους, οι υπόλοιποι αρνητικοί (έως πολύ αρνητικοί). Η Ιστορία όμως είναι με τη μεριά των πρώτων, όχι των δεύτερων, αυτοί είναι που έρχονται απ' το μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το τραγικό είναι ότι όσοι έρχονται από το μέλλον δεν το συναντούν σχεδόν ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θέλει δεκαετίες αυτή η μεταστροφή. Θα είναι πολύ αργή και σταδιακή, δε θα γίνει από μέρα σε μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπορεί να μη ζήσουμε το πλήρες μέλλον, ίσως όμως να δούμε ορισμένα θραύσματα. Ας κάνω μια πρόβλεψη: πιστεύω ότι το καινούργιο ρεύμα που θα ανανεώσει τη σχετικά βαλτωμένη ελληνική μουσική, θα προέρθει από τους φτωχοδιαβόλους της Μενάνδρου και της Πλ. Αττικής. Αυτοί είναι που τραβάν τα πολύ μεγάλα ζόρια, οικονομικά και κοινωνικά. Δεν ξέρω πώς θα είναι, ίσως ελάχιστοι στίχοι, έντονος ρυθμός, αυτοσχεδιασμούς, δεν ξέρω. Κάτι σαν, "ελληνικό χιπ-χοπ" ή "ελληνικό μπλουζ".

    Σε όλους εμάς, βέβαια, αρχικά θα φανεί άτεχνο το "ελληνικό χιπ-χοπ" και θα το απαξιώσουμε. Αργά και σταδιακά θα γίνει δεκτό ως δόκιμο μουσικό είδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν σου πω ότι το έχω σκεφτεί ήδη; Και σαν επένδυση μάλιστα...
    Τι θα πεις; οτι ειμαι γεννημενη... εκμεταλλεύτρια; :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος10/3/11

    Ζωή να έχουμε για να μου τρίψεις
    στη μούρη το μέλλον που ως μελλοντολόγος διαβλέπεις,αλλά και
    το αντίθετο...το μέλλον γενικά
    είναι πολύ σκοτεινή υπόθεση και
    μόνον αφελείς αδαείς ιδεολόγοι
    νομίζουν πως η ιδεολογία τους
    μπορεί να το προβλέψει. Η ιδεολογία
    αλλά και η ιδεοληψία δεν είναι η πραγματικότητα αλλά απόπειρες ερμηνείας της. Το μέλλον το προβλέπουμε μόνον όταν γνωρίζουμε
    όλες τις παραμέτρους της σκοτεινής πραγματικότητας. Οι κάστες του αλφανικού φεγγαριού πάσχουν από
    αυτήν την νόσο είναι έγκλειστες
    σε ιδεολογικές πραγματικότητες
    αυτό που ο Λακάν αποκαλεί ντελίριο της ομάδας και όχι του ατόμου.
    Το άτομο εύκολα στοχοποιείται σαν
    τρελλό,η ομάδα όμως επειδή το ντελίριο της είναι ιδεολογία το
    ταυτίζει με την πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αδερφέ, δεν ξέρω τούτο το φεγγάρι
Στης καρδιάς της άδειας τη φυρονεριά
Πούθε τάχει φέρει, πούθε τάχει πάρει
Φωτεινά στην άμμο, χνάρια σαν κεριά.