Ζωή Αναφόριστη

Η ζωή δεν είναι απλή. Η ζωή κρύβει τεράστιες φρίκες και σπαραγμούς, πόνους σαν να σου ξεριζώνουν τα χέρια και τα πόδια, βάσανα, αγωνίες και βογγητά. Κρύβει όμως κι ευλογίες, οι οποίες συχνά έρχονται εκεί που δεν τις περιμένεις, σαν την Ισπανική Ιερά Εξέταση. Κρύβει όμως κι άλλα, πολλά και διαφορετικά, που δεν χωράνε στην παραπάνω διπλή κατηγοριοποίηση. Η καλλιέργεια των σπουδαγμένων κι η μαζεμένη εμπειρία των σοφών γηρατειών μπορεί να αχρηστευτεί σε μια στιγμή από τα καπρίτσια της ζωής, που συνηθίζει να φέρνει τα πάνω κάτω, να λειτουργεί δίχως κανόνες αλλά με ένα συνονθύλευμα εξαιρέσεων.

Γιατί τελικά αυτό είναι η ζωή: το αντικείμενο που δεν μπορεί να οριστεί με τίποτα. Τούτος είναι ο ορισμός της. Και κανένας Ηλίας που γράφει δυο αφορισμούς σε μια ανάρτηση δεν μπορεί να την περιορίσει στα στεγανά του, στο φινάλε πάντα αυτή θα ξεφεύγει. Και σε κάθε update των αφορισμών, αυτή θα βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά, να τους αχρηστεύει σαν χθεσινές εφημερίδες, τρελή κι αδέσποτη παρόλα τα update. Είναι κβαντικό το φαινόμενο, όπως ο παρατηρητής που μεταβάλλει το αντικείμενο με την πράξη της παρατήρησής του, έτσι κι ο αφοριστής μεταβάλλει τη ζωή με κάθε πρότασή του που αρχίζει από: «Η ζωή είναι...» ή «Η ζωή έχει...» ή «Στη ζωή πρέπει...».

Ζωή είναι το μικρό της όνομα• το επώνυμό της είναι Αναφόριστη.

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος10/5/11

    Η Ζωή τα χει με άλλον.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποτε, πριν αρκετά χρονάκια, είχα γράψει κάτι τι που άρεσε και το μεταφέρω:

    «Ζωή είναι ένα βλέμμα γεμάτο μυστήριο που διασταυρώθηκε με το δικό μας ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα, ένα βλέμμα που χτύπησε κέντρο στα τρίσβαθα της ψυχής μας και που ακόμα το θυμόμαστε... Η ζωή δεν είναι μια γαλοπούλα φουσκωτή και καλοκαθισμένη που εύκολα την κουτουπώνει κανείς. Η ζωή είναι μια φρεγάτα, που περπατάει στα ψηλοτάκουνα ξώφτερνά της, λικνίζεται αεράτη κι όποιος θέλει και του βαστάει την ακολουθεί!»

    Τότε, δεν μου είχε κάνει αίσθηση, αλλά τώρα που το ξαναβλέπω μ' αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι ομως δε μπορουμε να παραιτηθουμε απο την προσπαθεια να την ορισουμε η εστω να πουμε κατι που την οριζει καλυτερα απο κατι αλλο.Το δειχνεις πε το ποστ εξαλλου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος14/5/11

    http://www.youtube.com/watch?v=JP9aB99XwiQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αδερφέ, δεν ξέρω τούτο το φεγγάρι
Στης καρδιάς της άδειας τη φυρονεριά
Πούθε τάχει φέρει, πούθε τάχει πάρει
Φωτεινά στην άμμο, χνάρια σαν κεριά.