Θαλάσσιος Φράχτης

Eίναι δυνατόν να υπάρχει άνθρωπος που αγαπά ένα τραγούδι το οποίο λέγεται «Θαλάσσιος Φράχτης»; 

Κι όμως είναι. 

Στις 26 Δεκεμβρίου 2004, γύρω στις 06:28 το πρωί, έγινε ο φοβερός υπερσεισμός 9,1–9,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σουμάτρας. Ο τρίτος μεγαλύτερος καταγεγραμμένος σεισμός της ιστορίας. Δύο τεκτονικές πλάκες πήραν διαζύγιο 20 μέτρων μεταξύ τους, χωρίσαν τα τσανάκια τους δημιουργώντας μια διάρρηξη που επεκτάθηκε βόρεια με ταχύτητα 2 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Επί 10 λεπτά χόρευε ο φλοιός της Γης. Άλλαξε ο χάρτης του Ινδικού: πολλά νησιά, νησάκια και βραχονησίδες ξαφνικά υψώθηκαν κι αύξησαν το μέγεθός τους, ενώ άλλα βυθίστηκαν κι εξαφανίστηκαν. Άλλος ήταν ο πλανήτης Γη ως τις 26/12/2004, 06:28 το πρωί, άλλος έγινε μετά τις 26/12/2004, 06:38 το πρωί. Άλλαξε κι η τροχιά της Γης γύρω απ’ τον Ήλιο. 

 

 

Ο πυθμένας του Ινδικού καταβυθίστηκε 6 μέτρα σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές, σε άλλες ανυψώθηκε 2 μέτρα. Βάλτε στην εικόνα και μερικά χιλιόμετρα νερού πάνω απ’ τον πυθμένα. Ο λόξυγγας αυτός του πλανήτη οδήγησε στην εκτόπιση ανυπολόγιστων όγκων νερού, που δημιούργησαν τσουνάμια τα οποία επί τρεις μέρες ρήμαζαν τα πάντα σε 15 χώρες γύρω-γύρω (κλίνεται η λέξη «τσουνάμι»;... «το τσουνάμι, του τσουναμιού, τα τσουνάμια», λέμε κάτι τέτοιο;). Υπάρχει κόσμος που είδε τη στάθμη της θάλασσας να υψώνεται 30 μέτρα μέσα σε λίγη ώρα. Υπάρχουν δύτες που γίναν «λουόμενοι» μέσα σε λίγη ώρα. Υπάρχουν βάρκες που γίναν «υποβρύχια» μέσα σε λίγη ώρα. Τελικό αποτέλεσμα: γύρω στους 250.000 νεκρούς, ενώ η αποτίμηση των συνολικών καταστροφών ανυπολόγιστη. Χώρια ο φόρος αίματος των διάφορων μετασεισμών: «το πτώμα μετά από τρεις μέρες στη θάλασσα έχει μελανιάσει εντελώς... το βγάζεις και δεν ξέρεις αν είναι άντρας ή γυναίκα»

Η Ταϊλάνδη έχει γύρω στα 800 km ακτογραμμής στη Θάλασσα του Ανταμάν (Ινδικός), που οριοθετούν ένα μπλοκ κοραλλιογενών υφάλων περίπου 12.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η ακτογραμμή αυτή χτυπήθηκε από τα τσουνάμια και μέσα σε λίγη ώρα από «επικράτεια» έγινε «υφαλοκρηπίδα». Κάποια απ' αυτά τα 800 km ακτογραμμής ήταν «ανεπτυγμένα». Πα να πει πεντάστερες ξενοδοχειάρες, resorts, beach bars, εστιατοράρες, boutique hotels, παραλιάρες με ομπρέλες, ξαπλώστρες κι άλλες τέτοιες ευλογίες. Κι αναπόφευκτα λύματα στη θάλασσα. 

Επίσης πα να πει βιομηχανία παραγωγής θαλασσινών. Τον Ινδικό Ωκεανό να τον σκέφτεστε ως το μεγαλύτερο ιχθυοτροφείο του κόσμου. Εργοστασιάρες με διεθνείς εξαγωγές, εντατική γαριδοπαραγωγή να ταΐσει όλον τον πλανήτη, εξοντωτικό ψάρεμα, πολυεθνικές με τζίρο δισ. δολλαρίων, στόλος καϊκιών με Βιρμανούς, Βιετναμέζους, Ταϊλανδούς, Λαοτιανούς σκλάβους, ξεβρασμένους επί μήνες στον ωκεανό που τους ταΐζουν αμφεταμίνες να δουλεύουν 20 ώρες το 24ωρο (ας μην τα ξέρουν αυτά οι τουρίστες κι οι καταναλωτές). Κι αναπόφευκτα λύματα στη θάλασσα. 
 
Έχετε φάει γαρίδες, ψάρια, θαλασσινά της Ταϊλάνδης, είμαι σίγουρος.

Κάποια απ' αυτά τα 800 km ακτογραμμής έμειναν «υπανάπτυκτα». Πα να πει ψαροχώρια, μικροί οπωρώνες και ρυζοχώραφα, μηδέν τουριστικό συνάλλαγμα, τοπικά πνεύματα, σαμάνοι και θρύλοι, «τσιγγάνοι της θάλασσας», ψαρόβαρκες, νεροβούβαλοι αντί γι' αγροτικά αυτοκίνητα... τέτοια τριτοκοσμικά.

Το θέμα όμως είναι ότι το «ανάπτυξη» με τα αναπόφευκτα λύματά του είναι εχθρός των κοραλλιογενών υφάλων, όπως η αράχνη εχθρός της μύγας.

Και το άλλο θέμα, ότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι φυσικοί φράχτες απέναντι στη σφροδρότητα των τσουναμιών, απορροφούν την ενέργεια των κυμάτων και φτάνουν ηπιότερα στην ακτή. Όπως επίσης και τα μανγκρόβια (στα αγγλικά mangrove), παράκτια δάση θαμνόδεντρων που λειτουργούν ως αερόσακος: διασπέρνουν τα παλιρροΐκά κύματα, περιορίζουν τις πλημμύρες και τις αποστραγγίζουν γρήγορα. Το «ανάπτυξη» είναι εξίσου φυσικός εχθρός και των μανγκρόβιων: η ισοπέδωσή τους προκειμένου να χτιστούν resorts και φάρμες γαρίδων. Ας βρω καμιά φωτο στο ίντερνετ: 

μανγκρόβια  
 

Τι ανακάλυψε η Ταϊλάνδη μετά το σοκ της 26ης Δεκεμβρίου 2004; Κατά κανόνα, όσο πιο «ανάπτυξη» μια περιοχή, τόσο φονικότερα χτυπήθηκε από το καταστροφικότερο τσουνάμι της ιστορίας. Διότι το «ανάπτυξη» είχε ρημάξει τους φυσικούς φράχτες, τους κοραλλιογενείς υφάλους, και τους φυσικούς αερόσακους, τα μανγκρόβια. Ενώ όσο πιο «υπανάπτυκτη», τόσο πιο ήπια την έβγαλε και σώθηκαν ζωές. Είχε φράχτες ν' απορροφήσουν την ενέργεια των τσουναμιών. Κι οι τοπικοί ψαράδες αγαπούν τους κοραλλιογενείς υφάλους. Έχεις κοράλια; Άρα έχεις επίσης και κοντά 600 είδη ψαριών, όστρακα, γαρίδες, κάβουρες.

Τέλος πάντων, δεν είναι πολιτική η ανάρτηση. Απλώς να πω για ένα τραγούδι που μου αρέσει. Λέγεται Ρούα Ταλέ: Θαλάσσιος Φράχτης. Το βγάλαν οι Καραμπάο λίγο μετά το σοκ της 26ης Δεκεμβρίου 2004. Ήταν η πρώτη περίοδός τους, τότε που οι Καραμπάο ήταν ακόμα λαϊκοί - κομμουνιστές - δημοκρατικοί, κάτι τέτοιο. Πάντως βγάζαν κι ενδιαφέροντα τραγούδια τότε. Τα λόγια λένε τα εξής: 

ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΦΡΑΧΤΗΣ
Η αύρα του ωκεανού φυσά και φέρνει ιστορίες της θάλασσας 
Λέει ότι στην άκρη του ωκεανού, κοντά στην ακτογραμμή 
Η νότια θάλασσα κάποτε είχε κοράλια 
Πάνε όμως, χάθηκαν, τα χάλασαν οι άνθρωποι 
 
Στον ωκεανό κάποτε είχε κάβουρες, στρείδια, ψάρια, γαρίδες 
Είχαν το σπίτι τους στα κοράλια
Ο ωκεανός χαρούμενος; Οι άνθρωποι χαρούμενοι 
Ο ωκεανός πεθαίνει; Οι άνθρωποι πεθαίνουν μέσ’ στη μοναξιά 
 
[Ρεφραίν] 
Η θάλασσα έχει ζωή (ζωή), η θάλασσα έχει καρδιά (καρδιά) 
Πάμε τουρισμό στη θάλασσα; (πάμε!) 
Πάμε να βουτήξουμε, να δούμε κοράλια; 
 
Η αύρα του ωκεανού λέει μια θλιβερή ιστορία 
Μας θυμίζει πως ο ωκεανός μπορεί να γίνει επικίνδυνος 
Και θα ζητήσει πολλές ζωές 
Αν οι άνθρωποι καταστρέψουν την ακτή 
 
Αφήστε τον ωκεανό να μείνει όπως είναι
Να έχει έναν φράχτη από κοράλια 
Αν ο θαλάσσιος κόσμος μείνει έτσι όμορφος 
Τότε κι ο κόσμος των ανθρώπων θα μείνει βιώσιμος 
 
[Ρεφραίν] 
Η θάλασσα έχει ζωή (ζωή), η θάλασσα έχει καρδιά (καρδιά) 
Πάμε τουρισμό στη θάλασσα; (πάμε!) 
Πάμε να βουτήξουμε, να δούμε κοράλια; 
Κρυστάλινα νερά! Παραδεισένιες παραλίες! Οι τουρίστες που πάνε διακοπές στη θάλασσα περνάνε υπέροχα!

 

 

 

Εδώ η σελίδα των Καραμπάο στη Wikipedia. Υποθέτω, δεν τους ξέρετε. Υποθέτω, ξέρετε τους Scorpions. Έχετε υπόψη ότι μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια κόσμος δεν έχει ιδέα για τους Scorpions. Όμως ξέρει καλά τους Καραμπάο.

2 σχόλια:

Αδερφέ, δεν ξέρω τούτο το φεγγάρι
Στης καρδιάς της άδειας τη φυρονεριά
Πούθε τάχει φέρει, πούθε τάχει πάρει
Φωτεινά στην άμμο, χνάρια σαν κεριά.