Υγιής Δυσπιστία

Ο Darko Suvin δε χρειάζεται συστάσεις, κάποιοι από εσάς μπορεί να τον έχετε γνωρίσει και προσωπικά. Παραθέτω μία ενδιαφέρουσα μαρτυρία του:

"Πρέπει να ήταν το 1972 ή το '73 όταν για πρώτη φορά έπεσα επάνω στο έργο του Philip Dick ... Ρώτησα λοιπόν τον συνεκδότη μου, τον Dale Mullen, αν θα με άφηνε να βγάλω ένα τεύχος του περιοδικού μας, του Science-Fiction Studies, πάνω στη le Guin και στον Dick, ένα τεύχος που σύντομα έγινε δύο ξεχωριστά τεύχη ... Καθώς οργανώναμε το τεύχος, ανάμεσα στα άλλα βρήκα και το τηλέφωνο του Dick στη νότια Καλιφόρνια για να του ζητήσω μία συνεισφορά, την οποία και προσέφερε ευχαρίστως ... Οι συνομιλίες μας περιστρέφονταν σε θέματα εντελώς πρακτικά και ανάξια λόγου, εκτός από ένα περιστατικό αφότου έλαβε το τεύχος του SFS για το 1975. Διαμαρτυρήθηκε ήπια για τις παρατηρήσεις μου στα Γερμανικά του καθότι, όπως είπε, συνεννοήθηκε άψογα στο ξενοδοχείο του Μονάχου όπου έμεινε. Αυτό απεδείχθη ένα ακόμα παράδειγμα του ταλέντου του στη μυθοπλασία, γιατί τελικά ουδέποτε είχε πάει στο Μόναχο. Εκείνον τον καιρό όμως είχα πλήρη άγνοια για τις ψυχικές του περιπλοκές"

Όταν εξετάζει κάποιος τα γεγονότα 2-3-74, καλό είναι να διατηρεί μία υγιή δυσπιστία. Όλα (σχεδόν) βασίζονται αποκλειστικά σε διαβεβαιώσεις του ίδιου του Philip Dick. Όσο θλιβερό είναι να απορρίπτει κάποιος τα πάντα και να τα ερμηνεύει με όρους σχιζοφρένειας, άλλο τόσο αφελές είναι να γίνεται Παντελής Γιαννουλάκης και να καταπίνει αμάσητο το οτιδήποτε, μόνο και μόνο επειδή το δήλωσε ο Philip Dick.

2 σχόλια:

Αδερφέ, δεν ξέρω τούτο το φεγγάρι
Στης καρδιάς της άδειας τη φυρονεριά
Πούθε τάχει φέρει, πούθε τάχει πάρει
Φωτεινά στην άμμο, χνάρια σαν κεριά.