Don't Cry For Me, Ypatia

Συνεχίζοντας τις σκέψεις της προηγούμενης ανάρτησης, ας πάμε λίγο μέσα στο κτίριο Υπατία, στη θέση των μεταναστών:

Μετά από Χ μέρες απεργίας πείνας, το μυαλό αρχίζει και λειτουργεί περίεργα. Η κάθε καινούργια μέρα είναι επανάληψη της προηγούμενης, η αίσθηση του χρόνου αλλάζει, γίνεται κυκλική, όχι γραμμική, το χαρτάκι που μετρά τις μέρες και η καθημερινή κατάρρευση του σώματος απομένουν τα μόνα υπενθυμιστικά γραμμικότητας. Οπότε, ακόμα καλύτερη περιγραφή είναι ότι η αίσθηση του χρόνου γίνεται σπειροειδής: κάθε μέρα και μια ακόμα βόλτα στη σπείρα, η οποία έχει κέντρο τον θάνατο.

Ένα παχύ στρώμα λήθαργου καλύπτει τα πάντα, ο ξύπνιος γίνεται μαρτύριο γιατί το σώμα πονάει και το κεφάλι σφυροκοπάει, η πιο απλή κίνηση είναι κούραση, επιζητάς συνεχώς τη λύτρωση του ύπνου. Δεν μπορείς να σκεφτείς πολλά σε τέτοια κατάσταση! Λίγα απλά πράγματα έχεις όλο κι όλο στο μυαλό σου – το σλίπινγκ μπαγκ να σκεπαστώ, να γυρίσω ανάσκελα γιατί αισθάνομαι ανακάτεμα, να περπατήσω λίγο να ξεμουδιάσω, να πω δυο κουβέντες με τους φίλους μου, πού είναι η γωνιά μου να ξαπλώσω, μέχρι εκεί.

Δεν πιστεύω αυτό που είπαν σε κάποια στιγμή, ότι κάποιοι θα κάνουν απεργία δίψας. Η δίψα είναι πολύ διαφορετική από την πείνα. Θεωρώ σχεδόν αδύνατο να το κάνεις, τη στιγμή που ξέρεις ότι υπάρχει νερό στον χώρο σου. Το ένστικτο παίρνει το πάνω χέρι στη δίψα, πρώτα πίνεις νερό και μετά συνειδητοποιείς τι έκανες. Οπότε μπορείς να κάνεις απεργία δίψας μόνο αν έχεις απομονωθεί σε μέρος χωρίς νερό. Όμως και μόνο οι 43 μέρες απεργίας πείνας, φτάνουν και περισσεύουν.

Η λύτρωση του ύπνου λίγο απέχει από τη λύτρωση του θανάτου, σε τέτοιες καταστάσεις. Ακόμα και δευτερεύουσες λεπτομέρειες, που εμάς μας φαίνονται ασήμαντες μπροστά στον επερχόμενο θάνατο, μπορεί να αποκτήσουν τεράστια σημασία για τον απεργό πείνας: π.χ. ντρέπεται που τα μαλλιά του πέφτουν, τα μάγουλά του βουλιάζουν, καλύπτει τα πόδια του γιατί το κρέας μοιάζει σαν να είναι έτοιμο να ξεκολλήσει κ.λπ. Στο θολωμένο από τον πυρετό μυαλό του, ο θάνατος μπορεί να γίνει φάρμακο, το γιατρικό που θα αποκαταστήσει το σώμα μου και θα το ξανακάνει όμορφο, όπως ήμουν παλιότερα, όχι έτσι όπως κατάντησα τώρα.

Μικραίνει η απόσταση της πραγματικότητας από τη φαντασία για έναν απεργό πείνας που ο οργανισμός του έχει αρχίσει ήδη να κανιβαλίζει την πρωτεΐνη του. Παλιές αναμνήσεις έρχονται με τεράστια σφοδρότητα, συχνά τα όνειρα γίνονται ζωντανά, βιώνονται ως πραγματικότητα, η ίδια η πραγματικότητα αποκτά αίσθηση ονείρου. Μην ξεχνάμε ότι καθώς περνάνε οι μέρες, ο απεργός όλο και περισσότερο βιώνει έναν ύπνο με διαλείμματα ξύπνιου, παρά το αντίστροφο. Χρειάζεται πραγματικά ισχυρό κίνητρο για να σταματήσει την απεργία – κάτι που, στο δικό του βίωμα, μεταφράζεται: να βγει από τον (ανακουφιστικό) ύπνο και να επιλέξει τον (οδυνηρό) ξύπνιο.

Και σ’ αυτούς τους ανθρώπους βρήκε τώρα η κυβέρνηση να προτείνει 6μηνη ανοχή + υπόσχεση ότι θα παραταθεί άλλους 6 μήνες + υπόσχεση ότι θα ψηφιστεί ένα απαραίτητο προεδρικό διάταγμα που εκκρεμεί + νομιμοποίηση για όσους μπορούν ν’ αποδείξουν ότι παραμένουν 12 χρόνια στην Ελλάδα;...

9 σχόλια:

 1. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι εκτός από σιχαμένοι ψεύτες, μας προκύπτουν και ανελέητοι με πρόθεση για φόνο οι εκλεγμένοι κυβερνήτες μας. Σε ποια κεφάλια θα πέσει αυτό το αίμα;

  Πάντως, η νομιμοποίηση (όλων) των μεταναστών θα ήταν μια πανέξυπνη κίνηση.. έστω και "κάτω από πίεση".. αλλά υπάρχει ένας τουλάχιστον έξυπνος άνθρωπος στο συρφετό των απατεώνων που (νομίζει ότι) κυβερνά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ροδιά, τώρα το έπιασα το κόλπο της κυβέρνησης: πρότειναν νομιμοποίηση (δυνατότητα υποβολής αίτησης) σ' αυτούς που μπορούν να αποδείξουν 12 χρόνια εργασία στην Ελλάδα. Οι συγκεκριμένοι μετανάστες της Υπατίας, διάβασα ότι έχουν 8χρονη παραμονή στη χώρα ("οκτώ χρόνια στο σκοτάδι"). Σήμερα (Τετάρτη) αυτοί θα απορρίψουν το τελεσίγραφο και η κυβέρνηση το βράδι θα κάνει βελτιωμένη πρόταση με 9χρονη (ή 8χρονη) εργασία στην Ελλάδα, κι έτσι θα λήξει το πράγμα.

  Οπότε θα μπορεί το ΠΑΣΟΚ να λέει τι άλλο να κάναμε, πιεστήκαμε, όμως δεν τους νομιμοποιήσαμε όλους, μόνο τους εργαζόμενους για 8 ή 9 χρόνια.

  Το θεωρώ σίγουρο ότι θα υποχωρήσει η κυβέρνηση σε μια σκλήρυνση της στάσης των μεταναστών (π.χ. "αν γίνει επέμβαση στην Υπατία, εμείς θα αυτοκτονήσουμε" ή κάτι τέτοιο). Όταν λένε σε όλες τις ανακοινώσεις τους: "πρώτα η ανθρώπινη ζωή" και "πρώτα η ανθρώπινη ζωή", αυτό καταλαβαίνω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Οταν λένε "πρώτα η ανθρώπινη ζωή" δυστυχως μάλλον πρόκειται για το αναποδο: "σκασίλα μας για την ανθρώπινη ζωή".
  Προπονούμαι στην ερμηνεία των λόγων και των κειμένων τους, ήδη απο την εποχή του Κ.Κ. του β' και κοντεύω να πάρω ντοκτορά.
  Μακάρι να είναι όπως τα λες, τουλάχιστον να μη πέσει αυτό το αίμα στα κεφάλια μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αν δεν το εμαθες:
  Τέλος στην απεργία πείνας

  «Σύμφωνα με τη νέα πρόταση της κυβέρνησης, οι μετανάστες θα νομιμοποιούνται μετά από τη συμπλήρωση οκταετίας στη χώρα. Προβλέπεται ακόμα η δυνατότητα μετακίνησης στις χώρες προέλευσής τους με βάση το καθεστώς ανοχής και η δυνατότητα να παραταθεί επ' αόριστον το καθεστώς εξάμηνης ανοχής (μη απέλασης), μέχρι να συμπληρωθούν τα χρόνια για τη νομιμοποίηση.»

  Ανάσανα κάπως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Νομίζω πως όλοι τρομάξαμε χθες βράδυ από εκείνο το... σιχαμερό τελεσίγραφο, "λύση ή απέλαση" (που δεν τηρήθηκε καν! απ' ό,τι καταλαβαίνω, σήμερα στη ΓΣΕΕ η κυβέρνηση υποχώρησε ακόμα περισσότερο στα αιτήματα των μεταναστών). Τρομάξαμε και ξεχάσαμε πόσο σχιζοφρενική είναι η κυβέρνηση (ο Βενιζέλος να υποσκάπτει τον Ραγκούση, από τη μια: "δεν έχουμε περιθώρια", από την άλλη: "πρώτα η ανθρώπινη ζωή" κ.λπ.)

  Τέλος (αρκετά) καλό, όλα (αρκετά) καλά. Ας ηρεμήσουν τώρα οι άνθρωποι, χρειάζεται πολύς καιρός για να συνέλθει κάποιος από μια απεργία πείνας, σωματικά και ψυχικά. Κι ας λυσάει ο Καρατζαφέρης κι ο Σαμαράς! - έβαλε ο Ακίνδυνος τις ανακοινώσεις τους στο Buzz και είναι απολαυστικές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος9/3/11

  οι απεργοί γιατροί δεν έγιναν δεκτοί από το υπουργό υγείας. Κανένας απεργός δεν πόρεσε να δεί υπουργούς.
  Οποιος δεν πληρωνει εισητήριο -ίσως γιατί δεν εχει 1,40 ευρώ, πηγαίνει φυλακή.
  Ο ελληνικός ανύμπορος λαός διώκεται καθημερινά από μια ανάλγητη κυβερνηση και νοιώθει στο πετσί του την βαρβαρότητα του σοσιαλισμού.
  Οι έλληνες υπουργοί τρέχουν να συνομιλήσουν με λαθρομετανάστες αλλά αρνούνται να μιλησουν με έλληνες και κρύβονται. Κανουν δεκτό κάθε αίτημα μειονότητας και αρνούνται να ικανοποιήσουν οποιοδήποτε αιτημα Έλληνα. Ανακοινώνουν τείχη στα σύνορα ενώ ανοίγουν κεκοπορτες στην πόλη.
  Αυτός είναι ο θίασος της κυβέρνησης του παπανδρέου. Υποτελής και γονατιστή στους ξένους, φοβισμένη από τους κοινωνικούς εκβιαστές και αυταρχική και αναλγητη για τον δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό.
  Εναν λαό που τρώει την μία καρπαζιά μετά την άλλη από τους δικούς του ανθρώπους. Από τους ανθρώπους που εμπιστεύονταν. Προδομένος από τους ανθρώπους που πριν μερικά χρόνια φώναζαν μαζί του: "Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες".
  Ενας περήφανος λαός γονατισμενος από τις πισώπλατες μαχαιριές των τάχα "δικών του ανθρώπων.
  ΄Ενας περήφανος λαός που καλείται να πληρώνει για την χρήση των υποδομών που έφτιαξε μόνος του.
  Υποδομές, που με αυταρχικό τρόπο και νομοθεσίες που θυμίζουν άλλες εποχές, τον αναγκάζουν νε την βία να τις μοιράζεται με χιλιάδες εξαθλιωμένους ανθρώπους χωρίς αυτός να έχει καμία προτεραιότητα κα μάλιστα επειδή αυτός είναι και πιο πλούσιος -στα χαρτιά- να πρέπει να πληρώνει, ενώ κάθε ξένος που μπορεί ίσως να κερδίζει πολλά περισσότερα χρήματα από την μαύρη εργασία να τις έχει δωρεάν.
  Με πανάκριβα ιδιωτικά τζιπ μετέφεραν ιδιωτες αστοί τους πεινασμένους λαθρομετανάστες στα νοσοκομεία.
  Ποιά άραγε είναι αυτή η σύγχρονη ελληνική αστκή τάξη που έχει αποκτήσει τόσο δύναμη που μπροστα της προσκυνούν οι εκλεγμένοι του Ελληνικού λαού?
  Πού έχει βρεί τόσο χρήμα και πλούτο?
  Ερωτηματα που θα πρέπει να απασχολήσουν κάθε συνέλληνα για το ποια είναι πραγματικά η κυβερνηση παπανδρεου και ποιά η αστική τάξη που την υποστηρίζει?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμε, ειναι η 5η φορά που συναντώ το ίδιο σχόλιο. Εργολαβία το πήρες; LoL

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ανώνυμος11/3/11

  τι να κανω ρε ΡΟΔΙΑ αφου δεν ειμαι λαθρομετανάστης να με στηρίξει κανενας χριστιανοαριστερός κάνω σαν γνησιος έλληναρας -ξέρεις αυτούς που δεν γουστάρεις εσύ αλλά είμαστε όλοι- καμια λαμογοεργολαβία να παντελονιάσω κανενα ευρόπουλο να ζήσω την οικογένεια

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αδερφέ, δεν ξέρω τούτο το φεγγάρι
Στης καρδιάς της άδειας τη φυρονεριά
Πούθε τάχει φέρει, πούθε τάχει πάρει
Φωτεινά στην άμμο, χνάρια σαν κεριά.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.