Άρωμα Ασίας 3

Λίγη από την εμπειρία της Ταϊλάνδης με τον κορωνοϊό. Αυτή τη στιγμή που γράφω (31/3/20), η χώρα επισήμως έχει 1651 κρούσματα και 10 νεκρούς, κλειστά σχολεία και μαγαζιά όμως όχι απαγόρευση κυκλοφορίας ακόμα:

- ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ
"Όχι πρωταπριλιάτικα αστεία με τον κορωνοϊό", προειδοποιούν αξιωματούχοι της χούντας κυβέρνησης της χώρας, επί ποινή ακόμα και φυλάκισης. Μπορεί να θεωρηθεί διάδοση fake news.

- ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ
Ένας γενικός κανόνας που έχω καταλάβει, ότι τώρα είναι προτιμότερο να είσαι ζώο παρά άνθρωπος, και προτιμότερο απ' όλα να είσαι άγριο ζώο. Σε δύσκολη θέση βρίσκεται μια ειδική κατηγορία ζώων, άγριων μεν που όμως έφτασαν να εξαρτώνται από ανθρώπους, όπως τα πιθηκάκια του Lopburi. Ή οι ελέφαντες της Ταϊλάνδης που επιβίωναν από την ακαταμάχητη γοητεία που ασκούσε στους τουρίστες η προοπτική ν' ανεβούν πάνω του. Τώρα όμως που δεν υπάρχουν τουριστικές selfie πάνω στον ελέφαντα λόγω covid-19, τα ζώα αρχίζουν να κινδυνεύουν (ένας ελέφαντας θέλει περίπου 200 κιλά τροφή την ημέρα, δεν είναι απλή η συντήρησή του).

- ΦΥΛΑΚΗ
Κάποιες φήμες που διαδόθηκαν για τον ιό, πυροδότησαν στασιασμό περίπου 100 κρατουμένων σε μια φυλακή του Buriram (μικρή πόλη της Ταϊλάνδης), με φωτιές σε στρώματα και σπασίματα. Μέσ' στην αναμπουμπούλα, κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να δραπετεύσουν.
"Ταϊλανδική φυλακή" καλείται ένα κτίριο που θέλει κανείς να ξέρει μόνο απ' έξω, μην το μάθει από μέσα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αδερφέ, δεν ξέρω τούτο το φεγγάρι
Στης καρδιάς της άδειας τη φυρονεριά
Πούθε τάχει φέρει, πούθε τάχει πάρει
Φωτεινά στην άμμο, χνάρια σαν κεριά.