Άρωμα Ασίας 5

Τώρα που γράφω (10/4/20), η Ταϊλάνδη επισήμως έχει 2473 κρούσματα και 33 νεκρούς από τον κορωνοϊό, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 ως τις 04:00, στρατός κι αστυνομία στους δρόμους, μέχρι 2 χρόνια φυλακή για όποιον διαδίδει fake news. Ας δούμε λίγη από την εμπειρία της χώρας με τον ιό (αν και αρχίζουν να είναι δύσκολες οι ειδήσεις από Ταϊλάνδη, κινδυνεύει κάποιος να πάει φυλακή ως διαδώστης fake news):

- ΜΑΣΚΕΣ ΣΕ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ
Είναι λίγο περίεργη η εικόνα νεογέννητων με ιατρικές μάσκες.
Όλα αρχίζουν να είναι λίγο περίεργα πλέον.

- ΟΧΙ ΑΛΚΟΟΛ
Η χούντα κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι από τις 10/4 θα απαγορεύσει την πώληση αλκοοόλ προκειμένου να αποθαρρύνει τις κοινωνικές συναθροίσεις που διαδίδουν τον ιό. Μόλις το ανακοίνωσε, έσκασαν ΜΕΓΑΛΕΣ συναθροίσεις σε μαγαζιά από κόσμο που αγόραζε τεράστιες ποσότητες ρούμι και μπύρας να 'χει καβάτζα, διαδίδοντας έτσι εκ νέου τον ιό: the unintended effect of creating crowds and long lines at stores as people stocked up in the few hours between the ban's announcement and its going into effect
Γενικά μιλώντας, αν είσαι φτωχός στην Ταϊλάνδη (= η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού), η ζωή χωρίς ρούμι δεν αντέχεται.

- "ΣΙΒΙΛΑΪ"
Δεν θέλει κάποιος να είναι δυτικός στη σημερινή Ταϊλάνδη: ο ιός γίνεται αντιληπτός ολοένα και περισσότερο ως "ξενόφερτος". Κάτι που μας το φέραν οι "βρωμιάρηδες δυτικοί" (και οι "μετανάστες", οι "εκπατρισμένοι" κ.α.). Μαγαζιά που αρνούνται να πουλήσουν μάσκες σε δυτικούς ("μάσκες μόνο για Ταϊλανδούς"), στρατιώτες σε σημεία ελέγχου που τραμπουκίζουν όποιον δυτικό βλέπουν, αναρτήσεις στο facebook που καλούν τον κόσμο να φτιάξει σφεντόνες και να βάλει στόχο τους δυτικούς στον δρόμο... τέτοια ωραία.

Είναι αστείο. Στην ταϊλανδική γλώσσα υπάρχει η λέξη σιβιλάι. Σημαίνει "πολιτισμός" και "εκπολιτίζω". Είναι δάνειο από τα αγγλικά ("civilize"). Επί 1,5 αιώνα η ταϊλανδική μεσαία τάξη αντέγραφε και πιθήκιζε τη Δύση, ένιωθε οπισθοδρομική μπροστά της, λάτρευε οτιδήποτε δυτικό. Μέχρι και λέξη έφτιαξε για την ανωτερότητα της Δύσης. Τώρα, πρώτη φορά που η Δύση αρχίζει να γίνεται απεχθής (ανάραγια, το αντίθετο του σιβιλάι, ας πούμε "βάρβαρος", "άξεστος", "απολίτιστος").  

- ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΝΟΤΟ
100 μουσουλμάνοι του ταϊλανδικού νότου αψηφούν τις υγειονομικές συστάσεις να κάνουν το παραδοσιακό προσκυνηματικό ταξίδι στην Ινδονησία, κοντά οι μισοί γυρίζουν θετικοί στον ιό (κι άλλοι 24 μένουν Ινδονησία με απαγόρευση επιστροφής).
Το αναγνωρισμένο από τις (βουδιστικές) αρχές της χώρας Μουσουλμανικό Γραφείο σχολιάζει ότι αυτοί ήταν κακοί μουσουλμάνοι, είχαν κακές επιρροές από Ινδία και Πακιστάν.


εκεί στο νότο, εκεί που κλήρωσε ο έρωτας στο λόττο


O ταϊλανδικός νότος, η περιοχή που η χώρα γειτνιάζει με Μαλαισία, είναι στην πίσω πλευρά του φεγγαριού. Δεν ακούτε πολλά γι' αυτόν, όμως το αίμα εκεί χύνεται τακτικά. Επί έναν αιώνα καταπιεσμένοι μουσουλμάνοι από τις βουδιστικές χούντες και ημιχούντες κυβερνήσεις της Ταϊλάνδης, φτιάξαν αντάρτικες ομάδες και γίναν σκληροπυρηνικοί. Απέναντί τους, στρατιωτικοί που, υπό επιφάσεις, ελέγχουν τοπικές επιχειρήσεις, μπουρδέλα και διάφορα λαθρεμπόρια στα σύνορα, φαύλοι κύκλοι ασχήμιας και αίματος... άστα να παν.
Μια κατάσταση που κανείς δεν έχει 100% δίκιο και το περισσότερο άδικο το έχουν οι στρατιωτικοί. Βγαίνεις στον δρόμο και δεν ξέρεις αν θα σκάσει βόμβα δίπλα σου ή αν θα στην πέσουν ένοπλοι (οι οποίοι μπορεί να είναι η επίσημη αστυνομία ή ο επίσημος στρατός της χώρας σου).
Δεν θέλετε να ζήτε εκεί 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αδερφέ, δεν ξέρω τούτο το φεγγάρι
Στης καρδιάς της άδειας τη φυρονεριά
Πούθε τάχει φέρει, πούθε τάχει πάρει
Φωτεινά στην άμμο, χνάρια σαν κεριά.