Don't Feed The Trolls

Διάβασα εδώ τον plagal, που κάνει ένα statement μιάσματος («μίασμα» = ό,τι ο χρυσαυγίτης θεωρεί πως δεν ανήκει στην Ελλάδα)• διάβασα κι εδώ έναν άλλον τύπο, που κάνει μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για τη Χρυσή Αυγή και τους λόγους της επιτυχίας της, το χαλάει όμως στις τελευταίες παραγράφους που προτείνει βία στη βία της ΧΑ. Καλά το πήγαινε μέχρι ενός σημείου, όμως χάνει την ψυχραιμία του στο φινάλε. Διάβασα στο Twitter, όπου pidyo & talws ανάφεραν αυτή τη μετεκλογική δημοσκόπηση της MARC για τον ALPHA, η οποία υποδεικνύει ότι ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων ΧΑ (16%) λέει ότι μετάνιωσε για την ψήφο του και θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε λοιπόν, τι είν’ αυτό που το λένε αγάπη; 

Δεν πιστεύω ότι είναι πολλοί αυτοί που δεν ήξεραν τι ψήφιζαν και θα σοκαριστούν τώρα που θα δουν τη Χρυσή Αυγή σε όλο της το μεγαλείο. Ούτε βλέπω την εκλογική της επιτυχία να σχετίζεται πρωτίστως με το μεταναστευτικό. Αρκετά ομοιόμορφα ήταν τα ποσοστά της σ' όλη την επικράτεια, ακόμα κι εκεί που δεν υπάρχει πρόβλημα με τους μετανάστες, ενώ διέπρεψε στις μικρές ηλικίες. Αυτό το τελευταίο υποδεικνύει ότι ένας από τους σημαντικούς λόγους πίσω από την άνοδό της ήταν το 50% ανεργίας στους νέους. Άνεργοι και ημιαπασχολούμενοι πιτσιρικάδες, που βλέπουν το μέλλον τους χαντακωμένο και τη ζωή τους μίζερη, θυμώνουν με όλους και με όλα, με «το σύστημα». Τη δεκαετία του ’70 στην Αγγλία, οι αντίστοιχοι χαντακωμένοι πιτσιρικάδες δημιούργησαν το κίνημα πανκ, εξέφρασαν έτσι τον θυμό τους. Το 2012 στην Ελλάδα, ψήφισαν ΧΑ. Ο καθείς και τα όπλα του. Μια κραυγή διαμαρτυρίας, αίσθηση αδιεξόδου και ματαιότητας, «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων» – δηλαδή, θα καταστραφώ που θα καταστραφώ, θα σας πάρω όμως κι εσάς μαζί μου ή θα σας σοκάρω όσο περισσότερο γίνεται. Η ψήφος στη ΧΑ, δηλαδή, ήταν μια τρολιά - και μάλιστα ιδιαίτερα επιτυχημένη, πράγματι, ο απελπισμένος νέος κόσμος τρόλαρε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ό,τι ήταν και το κίνημα πανκ, δηλαδή, αλλά στο πιο μιλιτέρ και μπρουτάλ.

Μου λείπει εδώ πέρα η φωνή των ψηφοφόρων ΧΑ, να καταλάβω γιατί έκαναν αυτό που έκαναν, πώς το ερμηνεύουν οι ίδιοι στον εαυτό τους. Είδα αυτόν τον μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόρο ΧΑ στον Σαραντάκο, lamproscrete (σχόλιο 66, 69, 72, 80, 81 κ.λπ.). Λέει ότι επαγγελματικά είναι διαλυμένος, εκφράζει οργή για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ειδικά για τον ΓΑΠ, και πιστεύει ότι η ΧΑ είναι η μόνη που θα αποδώσει δικαιοσύνη («Τους ψήφισα για να βάλουν φυλάκη τους προδότες που ειναι ακόμα στην εξουσία και χαμογελάνε με υφάκι»), όλους τους άλλους τους βλέπει «μέρος του συστήματος». Όσο μπορώ να κρίνω απ' αυτό, η χρυσαυγίτικη ψήφος μοιάζει αρκετά παρόμοια με ένα μεγάλο μέρος της συριζικής ψήφου: οργή για ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ψήφος σε κάποιον «αντισυστημικό» μπας και πραγματικά αλλάξει κάτι. Το θέμα είναι, τι αντιλαμβάνεται ο καθένας ως αντισυστημικό.

Είμαι ίσως ο μόνος που δε βλέπει την άνοδο της ΧΑ ως κάτι το αποκλειστικά αρνητικό. Δημιουργεί προβληματισμό. Και να μην υπήρχε η Χρυσή Αυγή, θα έπρεπε να την εφεύρουμε για να συγκρατήσουμε την υπερβολική αισιοδοξία που θα κυριαρχούσε από την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως οτιδήποτε υπέρμετρο τώρα είναι σφάλμα, είτε υπέρμετρη αισιοδοξία είτε απαισιοδοξία, καλό είναι να υπάρχουν και κάποια μαύρα σύννεφα στον ουρανό. Επίσης, αν η παραπάνω ερμηνεία μου είναι σωστή, τότε μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της δεν είναι καμένοι, σαν τους ίδιους τους χρυσαυγίτες, αλλά απλώς οργισμένοι κι απελπισμένοι. Τέλος, η άνοδος της ΧΑ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης στο πολιτικό παζάρι Αθήνας - Βρυξελλών - Βερολίνου το επόμενο διάστημα, «η λιτότητα έφερε τους νεοναζιστές στο κοινοβούλιο». Τους Γερμανούς ειδικά τους πονάει πολύ κάτι τέτοιο. Είδα ότι ο πρόεδρος του SPD χρεώνει τη Χρυσή Αυγή στην Μέρκελ και στην πολιτική της. Με λίγη εξυπνάδα κι ικανότητα, ακόμα και τα τρολ μπορεί να γίνουν χρήσιμα.

8 σχόλια:

  1. Αν και έχεις ένα δίκιο για το ότι ένα ποσοστό των ψηφοφόρων της χρυσής αυγής τρόλαραν, πιστεύω πως το μεταναστευτικό ήταν ένα από τα κύρια προπαγανδιστικά εργαλεία της. Πχ στην Κόρινθο που έφτασε το 12% μπορεί να μην έχει και τόσους μετανάστες, μα ήταν εκεί όπου κορυφώθηκε η εκστρατεία "ενημέρωσης" με την κατασκευή πλαστών ειδήσεων, όπως αυτή για ένα νεαρό ζευγάρι που υποτίθεται πως βιάστηκε από μετανάστες. Αυτό το μοτίβο μου είναι εξαιρετικά οικείο. Συζητώντας με άτομα που ψήφισαν χρυσή αυγή, τις περισσότερες φορές διαπιστώνω φόβο για τους ξένους που "μας παίρνουν τις δουλειές" και "μας σφάζουν καθημερινά". Πάντα ρωτάω αν τους έχει τύχει κάτι προσωπικά (αν δηλαδή τους έδιωξαν από τη δουλειά τους προσλαμβάνοντας κάποιον ξένο ή αν είναι θύματα κάποιας επίθεσης) και η απάντηση είναι σχεδόν αποκλειστικά "όχι - αλλά έχω ακούσει". Έχουν ακούσει τι φταίει για την ανεργία. Έχουν ακούσει επίσης ένα σωρό φρικιαστικές ειδήσεις. Θυμάμαι το 1998 που ο δήμαρχος ενός χωριού είχε απαγορεύσει την κυκλοφορία Αλβανών μετά τη δύση του ήλιου (!), ο Κούλογλου είχε προβάλει το ντοκυμαντέρ "Βρωμοέλληνες" στο καφενείο του χωριού και συζήτησε ύστερα μαζί με τους κατοίκους. Δεν είχε συμβεί καμία κλοπή ή έγκλημα στο χωριό. Αλλά "είχαν ακούσει τόσα", που φοβήθηκαν....

    Κατά τη γνώμη μου η είσοδος 21 νεοναζιστών βουλευτών στο κοινοβούλιο είναι επικίνδυνη, όπως και οι χαλαρές κουβεντούλες μεγαλοδημοσιογράφων που παρουσιάζουν "το ανθρώπινο πρόσωπο" ορισμένων χρυσαυγιτών (όπως ο Αναστασιάδης που είχε καλεσμένο τον "εγέρθητω" Καιάδα), αποφεύγοντας να αναφερθούν σε οποιαδήποτε εγκληματική δράση τους. Η εφημερίδα του ίδιου προεκλογικά είχε διαφημίσει με πρωτοσέλιδο την δράση των νεοναζί ως "προστάτες" απέναντι στην εγκληματικότητα των ξένων στο κέντρο της Αθήνας..

    Φυσικά και η τρομερή υποτίμηση τους από σχεδόν όλους τους πολιτικούς χώρους είναι για μένα απογοητευτική. Γύρω από τον άγιο Παντελεήμονα, ελάχιστοι κινητοποιήθηκαν έτσι ώστε να μην εξαπλωθεί το φαινόμενο (ως κινητοποίηση δεν εννοώ φυσικά την σύγκρουση - μα την δουλειά με σκούπες και καθαριότητα, μοίρασμα ρούχων, ενημέρωση). Ελάχιστοι θεωρούν πως κάτι τέτοιο έχει αξία. Δεν είναι τυχαίο πως σε γειτονιές φτωχές με αρκετούς μετανάστες, όπως για παράδειγμα στον Κεραμικό, όπου όμως οι κάτοικοι μιλούν μεταξύ τους, διοργανώνουν γιορτές στο πάρκο και νιώθουν περισσότερο σαν γειτονιά, το μίσος δεν βρήκε εύφορο έδαφος να αναπτυχθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις ένα δίκιο για την ανεργία, αλλά και το μεταναστευτικό έχει παίξει ρόλο διόλου αμελητέο. Ακόμη και μακριά από τον Άγιο Παντελεήμονα, τρεμάμενες γιαγιάδες και εθνυπερήφανοι εγγονοί βλέπουν ειδήσεις, και χαίρονται στη σκέψη ότι θα καθαρίσουμε από "αυτούς τους ξένους".

    Φυσικά παίζει πολύ αυτό το αντισυστημικό που λες, παίζει η ανεργία, παίζει το να τους χώσουν μέσα επιτέλους τους αλήτες που τα φάγανε (και ποιος δεν το θέλει αυτό άλλωστε... εκτός από όσους συμφάγανε)....

    Προχτές στο δρόμο άκουσα έναν νέο να λέει σε έναν άλλον: "Ψήφισα Χρυσή Αυγή. Δεν είμαι ρατσιστής, φιλόπατρις είμαι."

    Ναι καλέ μου. Αλλά οι Χρυσαυγίτες δεν είναι φιλοπάτριδες, εθνόκαυλοι είναι - ΚΑΙ ρατσιστές. Και δεν μπορείς να πάρεις μόνο το κομμάτι που σου αρέσει - παίρνεις ΟΛΟ το πακέτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επαναλαμβάνω ένα σχόλιο απ' αλλού:

    Κουκουλωμένο ήταν το πρόβλημα τόσα χρόνια, πράγματι, κι εκφραζόταν με κομματικά ανώδυνους τρόπους. Θέλω να πω ότι υπήρχε πάντα υπερβολικά πολύς αυταρχισμός, άρνηση του άλλου, στις σκέψεις και στις συμπεριφορές των Ελλήνων. Τώρα που τα πράγματα κατακρημνίστηκαν, έλαμψε μια χρυσή αυγή για να κυλίσει ο τέντζερης και να βρει το καπάκι.

    Αυτό, νομίζω, προσπαθούσε να εκφράσει κι ο Μ. Χατζιδάκις στο κείμενό του, "Ο Νεοναζισμός Δεν Είναι Οι Άλλοι". Δηλαδή, δεν αρκεί να καταβαραθρωθεί εκλογικά η Χρυσή Αυγή, χρειάζεται και κάτι θεμελιωδέστερο, πρέπει να σκοτώσουμε τον μέσα μας Μιχαλολιάκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος24/5/12

    Αγαπημένε μου Ηλία με όλη την εκτίμηση που σου έχω θα με κάνεις
    πάλι να γίνω σέξι .. αλλά ελπίζω στην μεγαλοψυχία σου .....
    πως μου φαίνεται, πως δεν ξέρω ... εσύ κι η αόρατη μελάνη σαν τον τέντζερι και την χρυσή αυγή με τους δήθεν πατριώτες
    το καπάκι... έτσι βρε παιδί μου σαν μια συστεμική αναγκαιότητα
    της φύσης .... η φύση απεχθάνεται τα κενά και τα συμπληρώνει..
    οι ιδέες σας να τις χαίρεστε ... έχουν σαν νομοτελειακό αποτέλεσμα αυτές τις χρυσής αυγής ... να μην ξεχνιώμαστε το
    Δουβλίνο 2 το Γκόλουμ Σημίτης το υπέγραψε ... ότι σπέρνεις
    το θερίζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος24/5/12

    Συμφωνώ απόλυτα πρέπει να σκοτώσουμε τον μέσα μας Μιχαλολιάκο
    αν τον είχαμε σκοτώσει και αν είχαμε φερθεί έξυπνα δεν θα μεμφόμασταν την χρυσή αυγή αλλά τον εαυτό μας πρώτα και στη
    συνέχεια το ανεπαρκές και γελοίο πολιτικό προσωπικό αυτής της
    χώρας ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος8/6/12

    Είσαι μαλάκας και ξεφτίλας και μάλλον sociopath σαν τον Dick θα είσαι. Χρυσή Αυγή να ξεβρωμίσει ο τόπος και μάθε πως ο Dick έχει απήχηση πλέον μόνο στο libertarian movement στην Αμερική που εκφράζεται από τον Ron Paul που είναι anti-immigration και κατά του κράτους που σε έφτιαξε μπολσεβίκε.

    Η ιδεολογία σου πλέον βρίσκεται στα σκουπίδια και τον προηγούμενο αιώνα. Βλάκα που σου έβαλε τα δανεικά ιδανικά της στο αχυρένιο σου κεφάλι η σοβιετική υπερδομή της μεταπολίτευσης και νομίζεις θα λασπολογήσεις την Χρυσή Αυγή από το σάπιο blog σου. Το ίντερνετ βοά ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ !!!

    Καμένος είσαι και φαίνεσαι, λαθρολάγνε ανθέλληνα απολογητή του συστήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι ό,τι είμαι, μη μου βάζεις ταμπέλες. Αυτό που ενδιαφέρει κι εσένα κι εμένα είναι η ερμηνεία της εκλογικής επιτυχίας της ΧΑ: αυτοί οι 440.000 που την ψήφισαν, τι είχαν στο μυαλό τους; Με ποιο σκεπτικό το έκαναν; Πόσο ταυτίζονται ή όχι με τις θέσεις, την πρακτική, τη σημειολογία της; Τέτοια ερωτήματα.

      Εδώ μου λείπει η φωνή αυτών των 440.000. Δεν την έχω και δεν μπορώ να πω με σιγουριά - θα υπάρχουν σίγουρα συνεντεύξεις, όμως δεν έτυχε να τις διαβάσω. Κρίνω, για τους λόγους που αναφέρω στην ανάρτηση, ότι στις εκλογές της 6ης Μαΐου, πάρα πολλοί την ψήφισαν ως 1) "αντισυστημική", 2) τρολιά (εδώ ειδικά υπάρχουν άνεργοι νέοι, που βλέπουν τη ζωή τους αδιέξοδη).

      Αν έχω δίκιο στην ανάγνωσή μου, τότε το ποσοστό της θα πέσει σημαντικά στις ερχόμενες εκλογές. Οι φωτογραφίες κι οι αβρότητες του Μιχαλολιάκου με την Ντόρα δε βοηθάνε, δεν πείθουν για "αντισυστημικότητα". Το "εγέρθουτου" ήδη έκανε ζημιά, πολλοί ψηφοφόροι ΧΑ δεν είχαν καθόλου αυτό το μιλιτέρ ιδεώδες όταν την ψήφιζαν. Το περιστατικό με τον Κασιδιάρη πιστεύω ότι θα μετρήσει αρνητικά - είναι η Χρυσή Αυγή που τα έχει με τη Δούρου και την Κανέλλη, όχι ο κόσμος που την ψήφισε, αυτός τα έχει με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
      Αν έχω δίκιο, μπορεί και να μην έχω. Τέλος πάντων, κοντός ψαλμός αλληλούια, οι εκλογές έρχονται, εδώ θα είμαστε.

      Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόβλημα να διαχειριστεί την εκλογική του επιτυχία, η ΧΑ έχει 100 φορές μεγαλύτερο. Ο Μιχαλολιάκος ψάχνει να βρει μια χρυσή τομή στην εικόνα του, να δείξει μεν πιο ήπιος και διαλλακτικός, παράλληλα όμως να διατηρήσει και την "αντισυστημικότητά" του. Μέχρι στιγμής, δείχνει να αποτυγχάνει.

      Αν έχεις σκοπό να συνεχίσουμε τη συζήτηση, διάλεξε ένα nick σε παρακαλώ, να μην αναφέρομαι σε σένα ως "ανώνυμο".

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος8/6/12

      Αγαπητέ Ηλία τα παραπάνω σχόλια από τον χρυσαυγίτη κύριο είναι δικά μου ... επομένως επειδή φοβάμαι τις προβοκάτσιες ... οι θέσεις και το ύφος του εν λόγω κυρίου ... δεν είναι δικές μου ... ανώνυμοι υπάρχουν πολλοί ... επομένως ο κάθε ανώνυμος ... αναλαμβάνει και τις ευθύνες του ... σε ευχαριστώ για την κατανόηση.

      Διαγραφή

Αδερφέ, δεν ξέρω τούτο το φεγγάρι
Στης καρδιάς της άδειας τη φυρονεριά
Πούθε τάχει φέρει, πούθε τάχει πάρει
Φωτεινά στην άμμο, χνάρια σαν κεριά.