Μόνο Στην Ασία

Το ξέρατε ότι υπάρχει φωτιά που καίει 280 χρόνια ακοίμητα; (ίσως πολλά περισσότερα;)

Έψαχνα για τους Ζωροαστριστές. Ανάμεσα στ' άλλα, βρήκα ότι η ιερή φωτιά στον ναό του Iranshah Atash Behram (στο Γκουτζαράτ της Ινδίας) καίει από το 1742 μέχρι τώρα. Μπορεί κι από τον 8ο αιώνα ακόμα, γιατί η κυνηγημένη ζωροαστρική κοινότητα κουβαλούσε την ιερή φωτιά από πόλη σε πόλη κι από χωριό σε χωριό για αιώνες, προσπαθώντας να την κρατά ακοίμητη. Πάντως, επιβεβαιωμένα, η ιερή φωτιά στον ναό του Iranshah Atash Behram καίει από το 1742 τουλάχιστον.

Και είναι Atash Behram: Νικήτρια Φωτιά, η πιο Ιερή Φωτιά στους Ζωρωαστριστές. Υπάρχουν μόνο 9 τέτοιες στον κόσμο σήμερα. Πα να πει, ως Atash Behram, έχει συντελεστεί από 16 επιμέρους φωτιές: 
- τη φωτιά αποτέφρωσης ενός πτώματος, 
- τη φωτιά ενός κεραμοποιού, 
- τη φωτιά ενός φούρναρη, 
- ενός ασκητή, 
- ενός σιδηρουργού, 
- ενός ζυθοποιού, 
- ενός κεραυνού, 
- ενός υφασματοποιού, 
- ενός βασιλιά, 
- ενός βοσκού... κ.α. 
 
Κάτι έπρεπε να καταθέσει ο σιδηρουργός κι ο κεραυνός κι ο ασκητής κι ο βοσκός και το πτώμα κ.λπ. για να καταστεί η Ιερή Φωτιά του Γκουτζαράτ νικήτρια. Σαν ινδικό κάρι φτιαγμένο από πολλά επιμέρους μπαχαρικά: άλλος βάζει το κύμινο, άλλος τον κόλιανδρο, άλλος το σινάπι, άλλος την κιτρινόριζα, άλλος την κανέλα... ώστε να συνθέσουν το τελικό κάρι.   

Φωτογραφίες της δεν μπόρεσα να βρω (οι Ζωρωαστριστές δεν έχουν τις Ιερές Φωτιές για σουβενίρ και φωτογραφίες). Αυτό είναι ένα μικρό ντοκιμαντέρ (ινδικό): 


Κοιτάζω τις διάφορες "ακοίμητες φωτιές" της Δύσης και μου 'ρχεται να γελάσω. Μωρά, βρέφη λίγων δεκαετιών κυρίως για πεσόντες σε πολέμους και άγνωστους στρατιώτες, τροφοδοτημένα από αυτόματα συστήματα προπανίου και φυσικού αερίου, με αντλίες και μπεκ, ποιος ξέρει πόσο σύντομα θα 'ρθει η ημερομηνία λήξης τους... Ενώ η Ιερή Φωτιά του Iranshah Atash Behram για αιώνες φυγαδεύτηκε σε χωριά, κρύφτηκε σε σπηλιές, μπαρκάρισε σε καράβια, έτρεξε να γλιτώσει από στρατιώτες και ληστές, πάντα με κόσμο γύρω της να την ξαγρυπνά και να την τροφοδοτεί με σανταλόξυλο: ΑΥΤΗ Η ΦΩΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΒΗΣΕΙ ΟΥΤΕ ΣΤΙΓΜΗ.  

Ακόμα κι αν θεωρήσουμε μόνο τον επιβεβαιωμένη ζωή της, 280 χρόνια, μ' έναν πρόχειρο υπολογισμό αυτό σημαίνει 8 γενιές (παίρνω τη γενιά = 35 χρόνια). Δηλαδή, αυτή η Φωτιά που καίει τώρα, έκαιγε και στον καιρό του πατέρα μου, και του παππού μου, και του προπαππού μου, και του προ-προπαππού μου ... και του προ-προ-προ-προ-προπαππού μου (5 "προ"). Ποιος ξέρει πόσος κόσμος ξενύχτησε, μόχθησε, ριψοκινδύνεψε, θυσίασε, προκειμένου ΑΥΤΗ Η ΦΩΤΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΒΗΣΕΙ ΟΥΤΕ ΣΤΙΓΜΗ. Έτσι μου την παρέδωσαν, έτσι θα την παραδώσω στους επόμενους. Βαριά σκυτάλη, βάρος οκτώ γενιών.  

Μόνο στην Ασία γίνονται αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αδερφέ, δεν ξέρω τούτο το φεγγάρι
Στης καρδιάς της άδειας τη φυρονεριά
Πούθε τάχει φέρει, πούθε τάχει πάρει
Φωτεινά στην άμμο, χνάρια σαν κεριά.